Cosmote Гърция избра Ericsson за 5G доставчик

Ericsson става единствен доставчик за 5G мрежата на гръцкия телеком Cosmote
(снимка: Ericsson)

Cosmote, мобилното подразделение на гръцкия телеком OTE Group, който е част от Deutsche Telekom Group, избра Ericsson за единствен доставчик на 5G оборудване за модернизация на мрежата си, съобщиха от шведската компания.

Операторът планира да пусне комерсиални 5G услуги през 2021 г., след очаквания търг за разпределяне на 5G спектър от Гръцката национална комисия за далекосъобщения и пощи (EETT) през четвъртото тримесечие на 2020 г.

Продуктите и решенията от портфолиото 5G RAN (Radio Access Network) на Ericsson ще бъдат внедрени в мрежата на Cosmote като част от плавна, бърза и рентабилна трансформация към 5G. Стойността на договора не се съобщава.

Оборудването на Ericsson ще подобри въглеродния отпечатък на текущата мрежа на Cosmote, допринасяйки за значителни икономии на енергия.

„5G е бъдещето на далекосъобщенията и необходимо условие за „гигабитово общество”. Това е основната технология, която ще се използва от всички иновативни приложения, които ще променят живота ни в близко бъдеще”, коментира Майкъл Цамаз, председател и главен изпълнителен директор на OTE Group.

Понастоящем Ericsson има 86 търговски 5G споразумения и договори с оператори, от които 39 са публично обявени 5G сделки, включително 27 вече работещи 5G мрежи на четири континента.

Коментари по темата: „Cosmote Гърция избра Ericsson за 5G доставчик”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    В Китай и Италия спират G5 мрежите след като почна епидемията, гърчолята ги пущат. Маляки.

  2. Anonymous

    Нокиа-мрежи продава “активи” за да отцелее !

    Кой ще купува нокиа патенти за 3G?

Коментар