Интерактивна ГИС карта показва тревожни климатични промени

Обхватът на морския лед в Антарктида е спаднал до 1,92 милиона кв. км на 25 февруари 2022 г. (източник: WMO)

Последните осем години са най-топлите, измервани досега, а глобалната средна температура през 2022 г. е била с 1,15 ± 0,13 °C над средната за прединдустриалния период. Това става ясно от годишния доклад на Световната метеорологична организация (WMO) за състоянието на климата за 2022 г.

WMO представи най-важното от доклада в уеб сторимап, създаден с ГИС платформата на технологичната компания Esri, който показва нагледно с интерактивни карти, диаграми и видеа основните стойности и тенденции по 7 ключови климатични показатели.

Все по-реална е опасността да стигнем критичното средногодишно повишение на температурата от 1,5° C, което би довело до застрашителни за планетата изменения в околната среда, биоразнообразието и др. В зависимост от различните източници на данни, в сторимапа се посочва, че 2022 г. е била 5-ата или 6-ата най-гореща година, регистрирана някога.

Въглеродният диоксид (CO 2) е парниковият газ с най-голямо въздействие върху околната среда, следван от метана и азотния оксид. Освен увеличаване на средногодишните температури, парниковият газ предизвиква окисляване и затопляне на океаните, топене на ледниците и морските ледове, както и повишаване на глобалното морско ниво.

През 2022 г. са регистрирани най-ниските нива на рН на океаните от поне 26 хиляди години. Морското равнище също бележи рекордно покачване с около 180 мм от 1900 г. до наши дни. От сторимапа става ясно още, че обхватът на морския лед в Антарктида е спаднал до 1,92 милиона кв. км на 25 февруари 2022 г., най-ниското регистрирано ниво.

Нагледно и въздействащо е представено и рекордното топене на ледовете в Швейцарските Алпи – това определено е един от най-мрачните рекорди в областта на климата през изминалата година в Европа.

Върху интерактивна Есри ГИС карта, като част от сторимапа, са визуализирани и екстремни природни явления като суши, наводнения, прекомерни горещини, урагани и др., случили се по целия свят заради измененията в климата през 2022 г.

Наред с негативните климатични тенденции и статистики, WMO представя и някои регистрирани позитивни промени, сред които повишаване производството на възобновяеми енергийни източници. То бележи значително нарастване през последното десетилетие – сочат диаграмите в сторимапа. Вятърът и слънчевата енергия например достигат рекордните 12% от световното електричество през 2022 г.

Коментари по темата: „Интерактивна ГИС карта показва тревожни климатични промени”

добавете коментар...

  1. az

    значи изсичаме дърветата и правим солари и казваме че се е покачил въглеродния диоксид, и после защо имало глобално затопляне

  2. op

    Покажете измервателния уред с който преди 26000 години са измерили Ph на океаните! Научете се да се приспособявате(това не се купува с пари), това е еволюцията.

Коментар