Най-актуалните DevOps тенденции тази година

Сътрудничеството между екипите за разработка (Dev) и операции (Ops) се доказа като печелившо решение (снимка: CC0 Public Domain)

DevOps е във възход през последните години и специалистите в тази област са сред най-търсените професионалисти, заради техните умения да направят връзката между етапите на разработка и поддръжка на системи. Сътрудничеството между екипите за разработка (Dev) и операции (Ops) се доказа като печелившо решение, което позволява по-бързо разработване на приложения и по-лесна поддръжка на вече съществуващи внедрявания.

Бърз растеж

DevOps отбелязва тенденция на постоянен растеж, като според  Global DevOps report, пазарът се очаква да достигне $20,3 милиарда през 2028 г. (от $5,3 милиарда през 2020 г.) или да отбележи 18,3% кумулативен годишен растеж.

Бързият пазарен ръст се дължи на огромните ползи от прилагането на DevOps практики. За бизнеса това означава по-бързо и по-ефективно прилагане на софтуерни решения с постоянно подобряване на качеството; за разработчиците това е широко и престижно поле за развитие на набор от умения и квалификации.

графика: CodeIT

DevOps специалистите непрекъснато управляват, внедряват, тестват, изграждат, оперират и проектират системи и приложения, за да бъдат по-надеждни и по-бързи. Така те създават по-голяма стойност за клиентите и по-големи ползи за организациите.

Тенденции и прогнози за развитие

Нововъзникващите технологични тенденции като изкуствения интелект (AI) и машинното обучение (ML) също стимулират бързото развитие и растеж на пазара. Но кои са ключовите технологични тенденции, които да следите в тази интригуваща дисциплина?

1. DevSecOps

Тъй като сигурността е сред най-значимите проблеми в дигиталната ера и поради постоянната нужда от повишаване и поддържане на нейните нива, DevSecOps се очертава като една от най-важните тенденции в близко бъдеще. С непрекъснато нарастващия риск от пробиви в сигурността и изтичане на лични или други данни, компаниите трябва да прилагат системи за гарантиране на неприкосновеност и безопасност. Това поставя DevSecOps специалистите на предна линия на дигиталната трансформация. Те трябва да разбират тенденциите в киберсигурността, да имат задълбочени технически познания и задоволителен опит в DevOps. Някои експерти дори казват, че това е следващото ниво на развитие на концепцията DevOps.

2. AIOps и MLOps

MLOps и AIOps са две от най-значимите тенденции поради постоянното развитие на изкуствения интелект (AI) и машинното обучение (ML). Дисциплината MLOps съчетава машинно обучение, DevOps и инженеринг на данни, за да осигури по-бързи, по-прости и по-ефективни начини за продуктивно машинно обучение. AIOps по подразбиране комбинира големи обеми от данни и машинно обучение, за да автоматизира процесите на ИТ операции, докато MLOps укрепва системата за разработка на машинно обучение. Следователно с AIOps е лесно да се идентифицира основната причина за проблемите, които възпрепятстват оперативната производителност, а с MLOps е лесно да се оптимизират операциите и да се подобри производителността.

Тъй като изкуственият интелект и машинното обучение са топ тенденции на пазара, с кумулативен годишен растеж от 38,1% (прогнозен период 2022 – 2030), това със сигурност ще се отрази на растежа на AIOps и MLOps.

3. GitOps

GitOps се оказва една от най-добрите нови DevOps тенденции, добавени към работния процес, защото помага за контролиране, наблюдение и автоматизиране на инфраструктурата. GitOps взема под внимание всички най-добри практики на DevOps като сътрудничество, AI контрол на версиите, съответствие и CI/CD и ги прилага към инфраструктурата за автоматизация.

4. Kubernetes

Платформата с отворен код Kubernetes, често съкращавана като K8, предоставя непрекъсната и автономна екосистема за интеграция, базирана на контейнеризация, и позволява разработчиците да скалират или намаляват ресурсите. Това е една от основните причини Kubernetes да се наложи сред водещите тенденции в DevOps през 2023 г. Тъй като все повече разработчици се обръщат към Kubernetes за този тип интеграция, нашите очаквания са, че тенденцията ще продължи да расте. Друга важна характеристика е, че Kubernetes също помага за улесняване на действията между отделните функционалности и гарантира, че има минимално забавяне на внедряването, за да се приведе в съответствие със стандарта и най-добрите DevOps практики.

Kubernetes operators са важно допълнение към тенденцията. Контролерът, специфичен за приложението, разширява функционалността на Kubernetes API за създаване, конфигуриране и управление на части от сложни приложения.

5. Infrastructure as code (IaC)

Инфраструктурата като код (IaC) помага на DevOps екипите да работят с унифициран набор от практики и инструменти за създаване на приложения и тяхната поддържаща инфраструктура бързо и надеждно в мащаб. Това е ключова DevOps практика за дефиниране и внедряване на инфраструктури като мрежи, виртуални машини, балансьори на натоварването и топологии на свързване. Специалистите по DevOps трябва най-малкото да разбират и да работят с Terraform за облачна инфраструктура, за да развиват кариера в тази област. IaC определено е една от основните тенденции и ще продължи да се разширява и да привлича професионалисти.

„DevOps е бързо развиваща се методология, която в сътрудничество с анализа на данни води до повишена ефективност и мащабируемост, а това я прави един от най-надеждните инструменти за автоматизиране на процеси, както и за конфигурация. Друга много важна характеристика е, че чрез прилагане на практиките на DevOps, организацията може да намали разходите си, тъй като значително се намаляват дългите, отнемащи време и енергия часове за ръчно тестване. Следователно това намалява разходите за въвеждане и спестява време на разработчиците, така че те да могат да се съсредоточат върху други подобрения”, коментира Олексий Басенко, DevOps инженер в CodeIT.

Кое е следващото голямо нещо в DevOps?

Следващото голямо нещо в DevOps са облачните технологии. Те позволяват на организациите да изграждат, внедряват и управляват приложения по-ефективно чрез прилагане на контейнеризация, микроуслуги и изчисления без сървър. Организациите, които се стремят да подобрят своята ефективност и конкурентоспособност в дигиталната ера, ще имат нужда от DevOps професионалисти със задълбочени познания в областта на облачните технологии, така че това ще бъде много важна и предизвикателна сфера за развитие.

Кои са най-често срещаните инструменти в DevOps?

Разнообразни инструменти се използват според спецификата на проекта: IDE (редактор, VSCode), Terraform, GIT, KUBECTL, Kubelens, AWS CLI, GCLOUD CLI + множество стандартни Linux инструменти, както и Jenkins, Bash, Python, Docker.

В обобщение

DevOps е важна методология, защото позволява по-бързо разработване на нови продукти и по-лесна поддръжка на съществуващи внедрявания. Екипите възприемат културата, практиките и инструментите на DevOps, за да повишат доверието в приложенията, които създават. По този начин отговарят по-добре на нуждите на клиентите и им предоставят стойност, като произвеждат по-добри и надеждни продукти, а така постигат бизнес и стратегически цели на организацията.

Материалът е разработен от Олексий Басенко, DevOps инженер в CodeIT

Коментар