Хостингът: дискретният спасител в ерата на Covid

Разцветът на облачните услуги „вдигна летвата” за качеството на хостинга и сигурността
(снимка: CC0 Public Domain)

В началото на 2020 година, когато пандемията Covid-19 скова света, магазините за „несъществени” стоки (всичко, което не е храна и стока от първа необходимост) бяха затворени. Внезапно се оказа, че да имаш онлайн бизнес не е „дребно допълнение” към основната дейност. Напротив, това се оказа основният начин за предлагане на продукти и услуги и сигурен източник на постъпления.

Целият ИКТ бизнес се втурна да помага. Телекоми раздаваха безплатни абонаменти за ученици и вдигнаха скоростите. Услугите за уеб-конференции „отключиха” абонаментите и даваха услугите си безплатно. Оператори на платформи за видео и игри подариха много безплатни седмици и месеци на съществуващи и нови потребители.

Това, което пропуснахме да забележим, е какво направиха хостинг-доставчиците. Те внезапно се оказаха претоварени с обгрижване на множество нови и съществуващи клиенти.

От една страна, потребителите, прекарващи много повече време у дома и пред компютъра, започнаха да генерират и много повече трафик. Това беше натоварване не само за интернет връзките им, но и за сървърите на хостинг-фирмите, поддържащи сайтовете.

В частност, любителите на игри и филми се оказаха голямо предизвикателство. Геймингът е ресурсоемко забавление. Освен мощен компютър, то изисква и голям, интензивен и безкомпромисен пренос на данни. Това също натовари хостинг-доставчиците.

От друга страна, много фирми побързаха да развият сайтовете си, да разгърнат нови услуги, да добавят е-магазини.

Наред с това стартираха множество нови проекти – от такива, които помагат на хората да „убиват времето” по-лесно в условията на социална изолация, до такива, които координират дейности по доброволческо осигуряване на подкрепа за социално слаби и други нуждаещи се.

Как реагираха хостинг-доставчиците

Всичко това падна на гърба на хостинг-компаниите. Реакцията на бранша беше повече от професионална. Много от фирмите предложиха извънредни, облекчени условия.

Така например, британската фирма Visionsharp предложи по 3 месеца безплатен хостинг за всички малки и средни фирми, които имат сайт на WordPress. От ръководството на компанията подчертаха, че малкият и средният бизнес е най-потърпевш от блокадите заради пандемията и затова се нуждае от специална помощ. Безплатният хостинг не беше обвързан с каквито и да било условия.

Натоварването на интернет по време на пандемията падна на гърба на хостинг-компаниите
(снимка: CC0 Public Domain)

Доставчикът от САЩ MITO Studios предложи безплатен управляем уеб-хостинг за малки фирми със сайтове на WordPress за времето на пандемията + 6 месеца. „Не само ще поддържаме Вашия сайт безплатно, но и ще осигуряваме поддръжка за нещата „под капака”, заявиха от компанията и посочиха, че нейният основател е човек с 15 години опит като организатор на сватбени тържества и събития – и като такъв много добре разбира страданието на всички „несъществени” бизнеси.

У нас компанията NS1 предложи виртуални частни сървъри (VPS) на цени, сходни с тези на споделен хостинг. Това, според фирмата, стана възможно благодарение на SPanel – платформа за управление от типа „всичко в едно”, разработена от NS1 специално за виртуални частни сървъри. Тя предоставя на потребителите лесен за използване интерфейс, който интегрира всички инструменти, от които се нуждаят, за да контролират хостинг акаунта си и свързаните с него услуги.

От значение е това, че като част от SPanel клиентите получават и SWordPress – още една помощна програма, създадена да помогне на потребителите да инсталират WordPress за секунди и да управляват инсталацията чрез интуитивен интерфейс, подчертаха специалисти на компанията в блог публикация на Scalahosting (международния бранд на NS1).

Друг пример е Асоциацията на центровете за данни на Африка, която реши да предложи безплатен хостинг на 2U сървъри „за приложения за борба с коронавируса”. Много от членовете на обединението предложиха евтини планове за виртуални сървъри.

Бъдещето на хостинг услугите

Форсиран от корона-кризата, но и облагодетелстван от рязко случилата се дигитализация на бизнеса, хостинг-пазарът няма да отслабне в идните години, прогнозират пазарните специалисти. Според различни анализатори, браншът ще расте средно с по около 18% в следващите няколко години.

За периода до 2027 г. хостинг-сегментът ще достигне обем от 220,4 милиарда долара при средногодишен темп на растеж от 18%, прогнозира ReportLinker. Според SpendEdge, бизнесът с хостинг ще расте с близо 15% средногодишно и ще достигне обем от 276,34 милиарда долара.

На особен интерес ще се радва споделеният хостинг: там ръстът ще е 20%. Според прогноза на MarketWatch от юни 2021 г., уебхостинг-услугите са пазар, който ще възлезе на 84 млрд. долара през 2021 г. След това, до 2028 г. той ще расте средно с по 18% годишно. Накрая ще достигне обем от 267,1 милиарда долара.

Предизвикателства

Заклещени в хватката на икономическата криза и изгледите за още „вълни” на Covid, доставчиците не очакват повишените приходи да донесат автоматично и увеличени печалби.

Пандемията създаде изключително динамична среда и да се предвиди какво ще се случи в дългосрочен план е практически невъзможно. Единственото, което може спокойно да се каже, е, че очакваният растеж е повече от вероятно да привлече приток на новодошли в индустрията, засилвайки конкуренцията.

Паралелно с това сигурността ще продължи да е „изгаряща” тема. По-големият брой хора онлайн означава за хакерите повече потенциални мишени. По-големият брой бизнеси в интернет също означава за хакерите повече апетитни хапки. Към това може да се добави „изгодната” за хакерите паника от коронавируса – фактор, който се оказа решаващ за успеха на множество атаки от всякакъв вид.

Хостинг-компаниите трябва да са перфектен защитник на клиентските уебсайтове. Те трябва да бъдат в крак с всички нови заплахи и да гарантират, че сървърите са конфигурирани така, че да няма прекъсвания, пробиви и кражби на данни, нападения със софтуер.

В това отношение NS1 подчертава, че защитава потребителите на своите услуги със SShield – вътрешна система за сигурност, която използва изкуствен интелект, за да следи акаунта на потребителя в реално време и да блокира всички кибератаки, насочени към него.

Разцветът на облачните услуги също ще допринесе за усложняване на бизнес-средата. Това допълнително ще „вдигне летвата” както към качеството на услугите, така и към изискванията за гарантиране на сигурността на клиентите.

Мария Малцева

Мария Малцева

Коментар