Изкуственият интелект става по-достъпен за малките фирми

Northern Data предлага HPC облачни услуги като AI и ML на много по-широка аудитория
(снимка: AMD)

Партньорство на Northern Data, Gigabyte и AMD цели да направи по-достъпни HPC облачните услуги за машинно самообучение (ML) и изкуствен интелект (AI) за малки и средни предприятия в цяла Европа, като същевременно помага за намаляване на техния въглероден отпечатък.

Системите на високопроизводителните изчислителни среди (HPC) остават все още много скъпи, като пространството се доминира от бързо разрастващите се доставчици, базирани в САЩ. В резултат от тези икономически фактори много фирми от малкия и среден бизнес в Европа са затруднени да навлязат в тази област и пропускат възможности да бъдат конкурентоспособни с по-големите играчи.

Европейският доставчик Northern Data осъзнава проблема и си поставя за цел да предлага HPC облачни услуги като AI и ML на много по-широка аудитория, съобщи AMD. Комбинацията от AMD EPYC процесори и AMD Instinct GPU осигурява мащабируемост на по-ниска цена, така че Northern Data успява да предложи достъпни HPC приложения на пазара за клиенти от по-малък мащаб.

Така например, компанията намали разходите за обучение на ML системи, използващи AMD. Пълният цикъл на обучение може да бъде много по-рентабилен от преди: би струвал 1987 евро (2339 долара) за провеждане на един експеримент с голям доставчик на облачни услуги, докато с AMD те биха могли да го направят за 1100 евро (1295 долара) – почти половината от цената.

Компании като тези в пространството на социалните медии все повече разчитат на AI и ML. Тъй като способностите като обработка на естествен език (Natural Language Processing, NLP) стават все по-скъпи, Northern Data може да даде шанс на стартиращите фирми с AI да бъдат конкурентни срещу по-големите играчи, които имат милиони за обучение.

Комбинацията от EPYC процесори и Instinct GPU осигурява мащабируемост на по-ниска цена
(снимка: AMD)

Освен достъпността, по-ниската консумация на енергия на AMD поддържа мащабируемостта на малките и средни предприятия (МСП), като същевременно допринася за по-нисък въглероден отпечатък.

„Успяхме да намалим консумацията на енергия с около 30 до 40 процента за сравнимо натоварване спрямо други облачни платформи”, заяви Мишел Бутуй, генерален мениджър на Northern Data Software GmbH.

Енергийната ефективност на процесорите AMD е позволила удвояване на обема на извършената работа на ват с осем графични процесора в сравнение с един, тъй като осем графични процесора могат да бъдат инсталирани на един сървър, задвижван от процесор AMD EPYC, без да се губи пропускателна способност.

Способността на Northern Data да внедрява бързо центрове за данни и да се мащабира за стартиране на големи GPU клъстери означава, че компанията може да навлезе в нови индустрии като здравеопазване, биотехнологии и медицинска апаратура, които се възползват от местните услуги, съобразени със законите за GDPR.

Коментар