AMD планира 25x подобрение в енергийната ефективност

AMD цели да постигне 25-кратно подобрение в енергийната ефективност на своите ускорени процесори (APU) към 2020 година, стана ясно на Международно изложение за софтуер и информационни услуги в Далиен, Китай.

Целта „25X20” е съществено увеличение в сравнение с предишните 6 години (2008 до 2014 г.), през който период AMD подобри енергийната ефективност на своите продукти при типично използване над 10 пъти, посочи главният технологичен директор на компанията Марк Пейпърмастър.

В глобален план 3 милиарда персонални компютъра използват над 1% от цялата енергия консумирана годишно, а 30 милиона сървъри потребяват допълнително 1,5% от цялата консумирана електроенергия на обща годишна стойност от 14 до 18 милиарда щатски долара. Разширеното използване на интернет, на мобилни устройства, както и интересът към облачно-базирано видео и аудио съдържание в общия случай се очаква да доведат до увеличение на тези цифри през следващите години.

Чрез архитектурни подобрения в APU и интелигентни методи за ефективно използване на енергията AMD очаква да постигне драматично подобрение на енергийната ефективност в своите процесори през следващите няколко години. „Създаването на диференцирани нискоенергийни продукти е ключов елемент от нашата бизнес стратегия”, каза Пейпърмастър.

„Технологичните планове на AMD обещават 25-кратно подобрение на енергийната ефективност при типично използване на мобилните устройства за следващите 6 години – темпо, което съществено надвишава историческата скорост на ръста на енергийната ефективност”, коментира д-р Джонатан Кууми, изследовател в Центъра Стайер-Тейлър за енергийна политика и финанси в Станфордския университет.

Подобрението би могло да се постигне както с увеличение на производителността, така и с бързо намаление на потребяваната от процесорите енергия при типично използване. Освен ползите от повишената производителност, ръстът в ефективността ще помогне да се удължи животът на батерията (времето за работа на батерия), ще помогне в разработката на по-малки устройства с по-малко използване на материали в тях и ще ограничи общото въздействие върху околната среда на увеличаващия се брой изчислителни устройства, допълни д-р Кууми.

Законът на Мур гласи, че броят на транзисторите, които могат да се поберат на дадена площ, се удвоява на всеки две години. Изследването на д-р Кууми показва, че в исторически план енергийната ефективност на процесорите следва темповете на подобрение, предсказвани със Закона на Мур. Чрез интелигентно управление на енергията и напредъка в архитектурата на APU, заедно с подобренията в технологичния процес за производство на полупроводници  и фокус върху типичното потребление на енергия, AMD очаква постиженията на компанията в енергийната ефективност да изпреварят историческата тенденция, предсказана от Закона на Мур, с поне 70% до 2020 г.

Чрез Хетерогенната системна архитектура (HSA), AMD комбинира CPU и GPU изчислителните ядра и ускорителите със специална цел като модулите за обработка на цифров сигнал и видео-кодерите на същия чип във формата на APU. Тази иновация пести енергия с елиминиране на връзките между дискретните чипове, намалява изчислителните цикли с приемане на CPU и GPU като равнопоставени възли и подпомага преместването на изчислителните товари към оптималния за тяхната обработка компонент. Резултатът е повишена енергийна ефективност и ускорена производителност както при обичайните задачи, така и при визуални и интерактивни приложения – например естествен потребителски интерфейс и разпознаване на изображение и реч.

Интелигентно управление на енергията в реално време е другия коз на AMD. Новите AMD APU извършват анализ в реално време на работния товар и на приложенията и динамично настройват тактовата честота, за да постигнат оптимална производителност. По подобен начин, AMD предлага управление на енергията при което процесорът може да се овърклокне за бързо изпълнение на конкретна задача, след което да се върне в ниско-енергиен режим на бездействие.

Коментар