iOS и Android са еднакво несигурни, твърди доклад

В корпоративната среда нито една от двете най-популярни мобилни платформи – iOS и Android – не е по-сигурна от другата, твърди доклад на Marble Security, посветен на тенденцията BYOD (използване на личните устройства в работата).

Матрицата на заплахите, публикувана от Marble Security, показва слабите места на iOS и Android

Матрицата на заплахите, публикувана от Marble Security, показва слабите места на iOS и Android

Въпреки контрола върху дистрибуцията на приложенията от страна на Apple, потребителите на iOS устройства могат да инсталират софтуер и от други магазини чрез различни тестови програми, като по този начин се излагат на същите рискове както при Android, отбелязват експертите.

Инструментът Google Bouncer, който проверява Android приложенията за малуер преди публикуването им в Play Store, е много ефективен, но не може да защити потребителите от инсталиране на програми от други онлайн магазини, се посочва в доклада.

Матрицата на заплахите, публикувана от Marble Security, показва слабите места на двете мобилни платформи. Според експертите, iOS и Android са уязвими на повечето типове атаки – например към различните варианти на фишинг.

С развитие на платформите, се подобрява и тяхната сигурност. Но, от друга страна, добавянето на нови функции отваря и нови пролуки в сигурността. Така например, гласовият помощник Siri в iOS влошава сигурността на системата и излага на риск контактите на потребителя.

Коментари по темата: „iOS и Android са еднакво несигурни, твърди доклад”

добавете коментар...

  1. (c:

    Явно пишещите malware не са съгласни с изводите на таз компанийка 🙂

Коментар