Създадоха слънчеви клетки във вид на боя

Слънчеви клетки във вид на боя могат да направят възобновяемата енергия по-достъпна. Изследователи от университета на Торонто са направили пробив, който може да доведе до появата на по-евтини и по-гъвкави слънчеви клетки, които биха могли да се използват от милиони хора по целия свят.

Екипът е разработил наночастици, наречени колоидни квантови точки, които не губят своите електрони, когато бъдат изложени на въздух, съобщи GreenTech.bg. Новият материал постига ефективност на преобразуване на слънчевата енергия до 8% и може да бъде нанасян като боя или отпечатван върху повърхности като покривни керемиди.

Колоидните квантови точки са в състояние да абсорбират много слънчева светлина, благодарение на материал, който пречи на богатия на електрони N-тип полупроводник да се превърне в беден на електрони P-тип полупроводник, когато бъде изложен на въздействието на въздуха. Материалът за N-типа прави слънчевите клетки по-ефективни, става ясно от публикация в Nature Materials.

„С този материал можем да изградим нови структури на устройствата. Йодидът е почти перфектен лиганд за квантови соларни клетки с едновременно висока ефективност и въздушна стабилност – никой не е показвал такова нещо досега”, коментира Жиджун Нинг, ръководил на изследователския екип заедно с професор Тед Сарджънт.

Пробивът обещава и по-добри сензори, инфрачервени лазери, инфрачервени диоди, сателити. Може един ден собствениците на домове просто да боядисват евтини соларни клетки върху покрива си, вместо да инсталират скъпи и сложни масиви от слънчеви панели. Това всъщност не е мечтание за далечното бъдеще, а възможност с близка перспектива.

Коментари по темата: „Създадоха слънчеви клетки във вид на боя”

добавете коментар...

  1. kod9

    Това е една добра посока към правилният път, но бъдещите клетки са много по сложни, както в архитектурно отношение така и в тяхното устройство. Многократно увеличение на слоевете, които работят не само със слънчева светлина, ултравиолетова, но и много други видове лъчения. Те, ще могат да работят, както през деня така и през нощта. Добавяне на наноумножително-конверторни слоеве на различните видове добивана енергия от различните специализирани слоеве на новата колекторна клетка на панела, тапета, боята, спрея и т.н. Изследване на Менделеевата таблица за точният елемент при …температура, налягане, вакум, и ако се налага създаването на нови елементи, и то обезателно с много високо съдържание на електрони, които да служат, като супер донори. Нанопокривен слой, който да защити клетката, и панела, тапета, боята /налична технология в момента/…. със десетки стотици пъти отколкото е сега. Би трябвало до 3-5 години да са в масово производство и цената да е под 1 евро на 1W…… разбира се, ако нещата вървят по план. Производството на стъкла за остъкляване, които да са и фотоволтаични, да имат възможност за затъмняване до 100% или отражение, да са в много пъти по здрави вече трябваше да са в масово производство на нормални цени, но……ум царува ум патки пасе, а новото мислене все още липсва…..

Коментар