Електрониката поскъпва по целия свят, не достигат чипове

Деглобализацията във веригите за доставки породи остър недостиг на чипове
(снимка: CC0 Public Domain)

Глобалният недостиг на полупроводници вече засегна различни индустрии, включително автомобилната. Сега дефицитът се отрази и на сегменти от потребителската електроника като персонални компютри, смартфони и дори домакински уреди, което повиши цените им навсякъде по света.

Продуктите в изброените сегменти търпят корекции на цените от началото на 2021 г., отбелязва ChinaDaily. Средните цени на лаптопите в Китай, например, са се повишили с 6,1% през първото тримесечие на годината, в сравнение с предходното.

Очаква се компютърната индустрия да отчита увеличение на цените през цялата година, коментира ситуацията Лиу Джун, президент на Lenovo-Китай, по време на финансов брифинг.

„Пазарът продължава да се бори с трудности, включително недостиг на компоненти и логистични проблеми, всеки от които е допринесъл за по-високи средни продажни цени”, казва Джитеш Убрани, анализатор от IDC.

По неговите думи, цените на някои модели лаптопи, като линията Huawei MateBook, са се повишили с около 50-100 долара. Повишени са и цените на лаптопите Acer, Asus и Lenovo. Над 30 компании за полупроводниковата индустрия са повишили цените с 10-30% през второто тримесечие.

Засегнат е и секторът на смартфоните. Според представител на Realme, има остър недостиг на чипове от висок клас, а цените на паметта и компонентите са скочили с около 10%.

В резултат на деглобализацията във веригите за доставки, ще са необходими поне 1 трилион долара инвестиции в световен мащаб за възстановяване на индустрията, което би довело до 35-процентно покачване на цените на полупроводниците, коментират от Huawei.

Продължаващият недостиг на чипове затруднява способността на доставчиците да попълват складовите си запаси и да изпълняват поръчки на клиенти. Но въпреки дефицита, глобалните приходи от полупроводниковата индустрия се увеличиха до 464 милиарда долара през миналата година, бележейки ръст от 5%, по данни на IDC.

Коментари по темата: „Електрониката поскъпва по целия свят, не достигат чипове”

добавете коментар...

  1. Neu

    и как и къде ще излъчват скапните реклами сега

  2. Anonymous

    Уплашени сме!

Коментар