Microsoft възобнови продажбите на Huawei MateBook

От този понеделник Microsoft Store възобнови продажбата на Huawei лаптопи (снимка: Huawei)

Онлайн магазинът на Microsoft възобновява продажбите на лаптопи Huawei, след като миналия месец MateBook изчезна от списъка на Microsoft Store – причината за това бе, че китайската компания попадна в черния списък на Министерството на търговията на САЩ, а президентът Доналд Тръмп подписа указ, който по същество забранява на американски фирми да правят бизнес с Huawei.

От този понеделник Microsoft Store възобнови продажбата на съществуващите си запаси от Huawei лаптопи MateBook. В имейл до CNET от компанията поясняват промяната в позицията си:

„[Microsoft] ще продължи да реагира на многобройните бизнес, технически и регулаторни предизвикателства, свързани с неотдавнашното добавяне на Huawei към списъка Entity List за регулиране на експорта от Министерство на търговията на САЩ ”.

От компанията уточняват, че Microsoft Store ще продава само наличните запаси в складовете, но не и новополучени устройства. Изглежда, че продажбите на съществуващи запаси от лаптопи са извън обхвата на забраната.

Microsoft Store спря да продава Huawei лаптопи чрез своя онлайн магазин в края на май. Компанията трябваше да се съобрази със забраната на правителството на САЩ, която беше обяснена със загриженост за националната сигурност, тъй като Huawei имала тесни връзки с китайското правителство.

Коментар