Intel показа чип за копаене на биткойни

Bonanza Mine е първият ASIC чип на Intel за копаене на биткойни
(снимка: Intel)

Intel обяви първия си ASIC чип за копаене на криптовалути и по-специално биткойни. Компанията твърди, че нейното хардуерно решение превъзхожда конвенционалните графични процесори по отношение на “производителност на ват” с повече от 1000 пъти.

Intel ще започне да доставя Bonanza Mine по-късно тази година на няколко големи клиенти, сред които Blockchain, ръководена от бившия главен изпълнителен директор на Twitter Джак Дорси, Argo Blockchain и GRIID Infrastructure.

Чипът има специална архитектура, проектирана за ускоряване на обработката на криптографския алгоритъм SHA-256, използван при копаене на биткойни. Ето защо Intel може да претендира за превъзходство над GPU решенията, отбелязва Tom’s Hardware.

Според непотвърдени данни, производителността на чипа е 137 терахаша в секунда с енергийна ефективност от 18,2 вата на терахаш. С тези параметри Bonanza Mine е в състояние да конкурира водещите ASIC на пазара от компании като Bitmain, MicroBT и WhatsMiner.

В момента конкурентите страдат от дълги срокове за доставка и налагат прекомерни цени за своите ASIC продукти, често базирани на обменния курс на биткойн. Те трябва да разчитат на производители на чипове от трети страни като тайванската TSMC, която не е склонна да ги обслужва с предимство, поради несигурността в търсенето.

Intel има огромна фабрика за ASIC чипове, но не е ясно дали ще произвежда Bonanza Mine със своите ресурси или ще възложи задачата на TSMC. Говори се, че чипът използва 5-нм процес на TSMC. В същото време Intel казва, че нейните ASIC имат малки матрици, така че производството им няма да повлияе на предлагането на останалите продукти. Според някои източници, матрицата е само 14,2 мм² и една силициева пластина може да побере до 4000 кристала.

През последните няколко години индустрията за добив на биткойни страда от недостиг на хардуер, а също от надценен хардуер. Предполага се, че същата картина ще се наблюдава и тази година. Intel може да промени играта на пазара на хардуер за криптодобив, като се имат предвид мащабът на производство на компанията, по-предвидимите цени и вероятно по-предвидимите доставки.

GRIID Computing вече е подписала договор с американския чипмейкър, съгласно който ще получи поне една четвърт от всички собствени ASIC на Intel до 2025 г. В същото време цената на чиповете ще бъде фиксирана до 2023 г. Това са много по-добри условия от закупуването на ASIC от компании като Bitmain, които определят цени въз основа на текущия курс на биткойн.

Споразуменията с партньорите разкриват намерението на Intel да доставя само чипове, но не и цялостни системи за копаене. Клиентите ще конфигурират системите сами, въз основа на техните нужди.

Чиповете Bonanza Mine биха могли да осигурят на Intel солидна опора на доходоносния пазар за копаене на биткойни. Освен това компанията не планира да ограничава производителността на копаене на своите графични карти Arc Alchemist, които скоро ще се появят на пазара. Това ще позволи на Intel да конкурира AMD и Nvidia на пазара за копаене на криптовалути като етериум.

Раджа Кодури, ръководител на графичното подразделение на Intel, официално обяви плановете на Intel за навлизане на блокчейн пазара и публикува изображение на първия ASIC чип на компанията за копаене на биткойни. Intel ще представи Bonanza Mine на конференцията ISSCC по-късно този месец.

В допълнение компанията създава подразделение Custom Compute Group (в състава на ръководеното от Раджа Кодури направление за ускорители на графика и изчисления – AXG) , което ще се занимава с разработване и производство на оборудване за блокчейн.

Коментар