Обособяват ФинТех форум в рамките на MWC

Трансформацията на плащанията е голяма тема, на която MWC ще отдели внимание
(снимка: CC0 Public Domain)

ФинТех среща на високо равнище ще се проведе в рамките на Световния мобилен конгрес тази година. Специализираните тематични форуми са нещо традиционно за събитието в Барселона, но за първи път криптопарите ще са обект на толкова специално внимание.

ФинТех срещата ще се проведе в последния ден на MWC, сряда, 2 март, и ще представи важни теми, проучвания на конкретни казуси, изследвания на тенденции. Цифровите активи ще са централна тема на семинара, съобщиха организаторите от GSMA.

Във време, в което стойността на дигиталните активи вече надскача стойността на БВП на някои големи национални държави, темата няма как да не излезе на преден план. Цифровите валути вече са популярни в цял свят, но все още има доста спорове около това кои са „истинските” виртуални валути, каква е ролята на националните банки, дали не е по-добре да предпочетем т.нар. „стабилни валути”. NFT също ще е тема на разискване.

Рисковете от измами, които идват по петите на новата технология, ще са на фокус във втория етап от срещата на високо равнище.

Третият дискусионен панел пък ще се фокусира върху Web 3.0 и метапространството. Тук въпросите ще се въртят около технологиите под повърхността на метапространството – плащанията, забавленията, социалните медии, новите бизнес-модели.

Трансформацията на плащанията ще е другата голяма тема, на която ще се отдели внимание. Мобилните портфейли са удобство за потребителите, но те постепенно еволюират в посока „супер-приложения”, казват организаторите. Отвореното банкиране сгорещява конкуренцията.

Всичко това променя електронната търговия и POS плащанията. Към това следва да се добавят и новите методи и средства за плащания, свързани с навлизането на смарт-часовниците, смарт-хладилниците, автоматизираните автомобили и други „умни” технологии в ежедневието.

Коментар