Правителствата по света внедряват ускорено е-паспорти

Дигиталните решения за национална идентификация проникват бързо в различни държави
(снимка: CC0 Public Domain)

Към края на 2022 година в света ще има около 329 милиона електронни паспорта. Тези мобилни национални идентификационни документи ще се увеличават постоянно, като в периода до 2026 година ще нарастват средно с по 20,7%. Това прогнозира ABI Reasearch в най-новия си доклад за развитието на технологичния свят.

Пазарът на мобилни решения за национална идентификация ще се радва на значителен растеж през следващите 5 години. В края на 2026 година по света ще има 653,5 милиона mID, което е два и половина пъти повече в сравнение с 2021 година, предвижда ABI Research.

Това ниво на растеж демонстрира стремежа на правителствата да продължат да разширяват своите стратегии за дигитализация и предлагането на цифрови платформи за гражданите, за подобряване на начините за използване на ID и за рационализиране на комуникационните линии гражданин-правителство (C2G) и правителство-гражданин (G2C).

Нарастващата активност в азиатско-тихоокеанските проекти, най-вече в Китай и Индия, както и развитието на технологиите в Малайзия и Филипините до голяма степен допринасят за високите темпове на очаквания растеж. Наред с това развитие ще има и при вече съществуващите проекти в Европа, което също ще стимулира растежа на пазара.

Към всичко това следва да се добавят и нововъзникващите приложения из Южна Америка, някои от които бяха ускорени заради пандемията.

Филипините са сред най-напредналите нации по отношение на въвеждането на мобилни национални документи за самоличност – проектът започва тази година. Филипинският статистически орган (PSA) още през август 2021 заяви, че работи върху мобилна версия на националната си лична карта, а през ноември потвърди, че ще пусне цифровите ID в началото на 2022 г.

Мобилните идентификационни документи ще бъдат въведени като част от по-мащабната програма за национална идентификация на Филипините PhilID. Това ще е валидно свидетелство за самоличност при достъп до различни държавни услуги и при търговски обмен с банки и частни фирми.

Управлението на документите е грижа на филипинската система за идентификация (PhilSys), която обхваща както физическата, така и цифровата версия на картата.

На прага на старт на национална система за мобилни е-паспорти е и Нова Зеландия. Миналата година правителството подготви нормативната база, необходима за въвеждането на новата система. Електронните идентификатори ще се признават като лични документи пред всички държавни органи и пред кредитните институции, както и пред всякакви частни компании. Очакванията са, че това ще насърчи дигиталната икономика в страната, като ползите се оценяват на „0,5-3% от БВП” на страната.

От септември 2021 Пакистан също има своя система за мобилни е-паспорти. Националният орган за бази данни и регистрации на Пакистан (NADRA) пусна мобилно приложение, което позволява на гражданите да се регистрират в националната програма за самоличност на страната чрез своите смартфони. Приложението Pak-ID е в състояние да заснема биометрични данни – лица – и пръстови отпечатъци, както и да сканира документи.

Според NADRA, приложението трябва да улесни хората да кандидатстват за национална лична карта, тъй като им позволява да подават информацията си дистанционно. Така пакистанските граждани следва да могат да попълнят заявлението си навсякъде, дори ако не са в страната, и не е необходимо да пътуват до локална държавна служба. Правителствените служители се надяват, че приложението ще повиши финансовото приобщаване и ще стимулира цифровата икономика на страната.

Във Франция проектът за мобилни електронни документи за самоличност се казва CNIe. Те се появиха за първи път през август 2021 и бяха „ъпгрейднати” през септември. Имат NFC функционалности и могат да се четат с обикновен телефон. CNIe картите се приемат като свидетелство за самоличност при достъп до множество онлайн услуги.

Информацията от картите може да се използва за оторизиране на финансови транзакции и други дейности, свързани с потвърждаване на самоличността. Платформата, която поддържа картите, FranceConnect, има над 28 милиона потребители и е съвместима с повече от 900 различни доставчици на услуги.

Пилотни проекти за mID текат и в няколко други страни в момента.

Коментар