Проучване: Отвореният код е ключов за дигитализацията на ЕС

Доклад препоръчва на ЕС да следва специална индустриална политика с отворен код
(снимка: CC0 Public Domain)

Отвореният код ще стимулира икономиката и ще увеличи дигиталната автономия на ЕС, се казва в ново проучване на Европейската комисия. Изследването, проведено от Fraunhofer ISI и OpenForum Europe, се фокусира върху въздействието на софтуера с отворен код (OSS) и хардуера с отворен код (OSH) върху икономиката.

Изчисленията сочат, че софтуерът с отворен код допринася с между 65 и 95 милиарда евро за БВП на Европейския съюз и обещава значителни възможности за растеж за цифровата икономика в региона. За да постигне това, ЕС трябва активно да се включи в преход към по-голяма откритост в своята политическа и инвестиционна култура, отбелязва докладът.

„Отвореният код предлага зелено предимство за създателите на политики и Европа има шанса да води”, коментира резултатите от проучването Сачико Муто, главен изпълнителен директор на OpenForum Europe:

Докладът препоръчва на ЕС да следва специална индустриална политика с отворен код и да я включи в основните си политически рамки, като например Европейската зелена сделка и Закона за изкуствен интелект.

Препоръчва се също така създаване на европейска мрежа от правителствени звена, които да ускорят използването на отворени технологии, осигурявайки значително финансиране на механизми и проекти за поддръжка на отворения код, напр. чрез програмата „Хоризонт Европа” с общ бюджет от 95,5 милиарда евро за 2021-2027 г.

Икономическата стойност на софтуера с отворен код за ЕС е еквивалентна на въздушния и водния транспорт взети заедно, по данни на Евростат. Правителствата и компаниите от ЕС вече са забелязали потенциала на отворения код, като са инвестирали над 1 милиард евро в подобни разработки само през 2018 г. Прогнозата сочи, че ако вложенията в отворен код се увеличат с 10%, те биха генерирали допълнителни 0,4% до 0,6% (около 100 млрд. евро) към БВП на ЕС.

За да се възползва ЕС от тези предимства, е необходима дълбока промяна на културата и значителни инвестиции в отворени технологии, подчертават изследователите. Няколко правителства на държави-членки и институции на ЕС вече са направили първите стъпки в тази посока, а актуалното проучване предоставя на политиците доказателства, които да тласнат усилията им в полза на икономиката и гражданите на ЕС.

Коментар