Включват е-спортовете в Игрите на Общността 2022

Популярността на електронните спортове расте драстично напоследък
(снимка: CC0 Public Domain)

Електронните спортове ще бъдат включени като пилотно събитие на Игрите на Общността през 2022 г. в Бирмингам. Встъпителният шампионат по е-спортове в рамките на Игрите ще има самостоятелни брандиране, медали и организация.

Игрите на Общността са своеобразна олимпиада, организирана на всеки 4 години от Общността на нациите, отбелязва BBC. Мулти-спортното мероприятие се провежда от 1930 година насам и включва атлети с увреждания като равноправни членове на националните отбори.

В рамките на Федерацията на игрите на Общността има надежда, че електронните спортове могат да станат част от пълната програма до Игрите през 2026 г.

Проучването на възможностите за включване на електронните спортове е една от препоръките, очертани в стратегическата пътна карта на организаторите. Въпреки противопоставянето на някои традиционалисти в спорта, други смятат, че подобен ход е необходим за ангажирането на по-младата публика.

„Е-спортът продължава да расте драстично по отношение на популярността и участието, особено сред младите хора, и ние продължаваме да търсим начини да изследваме как може това явление да се приведе в съответствие със Спортното движение на Игрите на Общността”, каза президентът на организационния комитет CGF Дейм Луиз Мартин.

През декември новият главен изпълнителен директор на CGF Кейти Садлър каза пред BBC, че е „отворена” относно включването на електронни спортове в събитието. Тя предупреди, че Игрите могат да претърпят „драматична промяна” в периода до средата на следващото десетилетие.

На бъдещите домакини ще бъде предоставена по-голяма гъвкавост по отношение на спортовете, които включват, като само леката атлетика и плуването остават задължителни съгласно новия план.

Коментар