Компютърните игри се налагат като спорт в България

Над 500 геймъри от цяла България се събраха на финалите на Шампионската лига по Warcraft 3, които се проведоха в края на април в София. Същевременно бе даден и стартът на квалификациите за националния шампионат “Electronic Pro Series” (EPS), организиран от Българска федерация по електронни спортове (БФЕС).

Събитието се оформи като най-големият гейм фестивал у нас. За четвърти пореден път титлата спечели отборът на World Elite, който на финала успя да победи No Way Out в зрелищна битка, излъчвана пред многобройна публика в гейм кино.

Стартиралият шампионат EPS е „А професионална група” за геймърите, поясниха от БФЕС. Професионалната лига, организирана от Electronic Sports League (ESL), стартира през 2001 година в Германия. В момента осем европейски държави имат своите професионални геймърски лиги.

Общият награден фонд, раздаден в EPS досега, надхвърля 1 милион евро, превръщайки я в най-сериозната лига за професионални геймъри.

„Стартът на EPS в България е знак за утвърждаването на компютърните игри като спорт”, каза Кимент Йончев, директор на EPS в България.

В момента текат записвания за регионалните квалификации на EPS. Най-добрите играчи и отбори в цяла България ще имат възможността да премерят сили на две от най-популярните игри – Warcraft и Counter-Strike. Наградният фонд от 5 000 лева е осигурен от БТК.

“Лигата ще даде поле за изява и възможност за развитие на стотици български геймъри. Основната разлика с другите състезания е, че в EPS всеки отбор/играч печели парични премии за всяка победа през сезона. По този начин един добър геймър може да спечели пари, без да се класира в челната тройка, където се разпределя солидният награден фонд”, поясни Йончев.

Българска федерация по електронни спортове получи лиценз за извършване на спортна дейност от ММС (днес ДАМС) през 2004 година. Във Федерацията членуват 5 спортни клуба.

Electronic Sports League е най-старата лига по електронни спортове в света. В момента ESL присъства в цяла Европа и има 650 000 активни потребители, от които 5 000 са българи. Общият награден фонд, раздаден от ESL от създаването й през 1997 година до момента, е над два милиона евро. Лигата е позната у нас от 2004 година.

Коментари по темата: „Компютърните игри се налагат като спорт в България”

добавете коментар...

  1. cenata

    Компютърни игри хубаво, разтоварващи са.
    Но не мога да приема факта че няколко часовото седене и взиране в монитора може да се определи като спорт. Не случайно излезе един лаф – Синът ти играе по 3 часа футбол на ден….пред монитора!

  2. Tiger

    Ами то и шаха се води за спорт. Каква е разликата с игрите? Може би това, че Крамник ходеше по 50 пъти на игра до тоалетната – това си е спорт наистина…

Коментар