Мусала Софт спонсор на студентска олимпиада по програмиране

На 4-5 май във Варненски свободен университет "Черноризец Храбър", под патронажа на Ректора на ВСУ проф. д.ик.н. Анна Недялкова, с активното съдействие на Директора на УНК "Природни науки, информатика и математика" проф. д-р Николай Лютов и фирма Мусала Софт, се проведе Деветнадесетата републиканска студентска олимпиада по програмиране. В съревнованието участваха 21 тричленни отбора от девет водещи български университета, представляващи елитът сред студентите – програмисти.
На първо място се класира един от отборите на Софийския университет в състав – Веселин Георгиев, Антони Средков и Мартин Гогов с ръководители Милослав Средков и доц. д-р Красимир Манев. Софийският университет зае челно място и в официалното класиране по университети, като шестте отбора на СУ заеха първите шест позиции, оставяйки зад себе си Технически университет София и Шуменски университет "Епископ Константин Преславски", съответно на второ и трето място. Олимпиадата бе изключително оспорвана и след нея участниците коментираха, че задачите са били на изключително високо ниво.
Цел на Републиканската студентска олимпиада по Програмиране (РСОП) е да осигури възможност на най-добрите студенти от университети, работещи на територията на България и поддържащи програми по информатика да контактуват помежду си и в състезателни условия да проверят качеството на подготовката и възможностите си да се справят с не прости програмистки задачи. РСОП е независимо състезание, организирано с добрата воля на университетите участници, като правилата за провеждането му се променят и утвърждават единствено от участващите в него. Олимпиадата протича в два дни, като първият ден се провежда задължителна Техническа конференция, на която се уточняват условията. През годините редица български университети биват домакини на това престижно събитие. Домакин на събитието през 2008г ще бъде Факултетът по Математика и Информатика към СУ.
За поредна година фирма Мусала Софт бе основен спонсор на събитието. Този път инициативата бе подкрепена и от EuroRisk Systems, Microsoft Bulgaria, Register.BG, Темпус 2000 и СИС 45. Повече на: http://olymp.vfu.bg/competitors.php

Коментар