Английската висша лига съди YouTube

В края на миналата седмица Английската висша лига, най-престижната футболна организация на Острова, повдигна дело в Ню Йорк срещу популярния сайт за видео споделяне YouTube. Висшата лига обвинява сайта, че позволява на потребителите си да нарушават закона за авторските права, съобщи CNET.
В същия ден, но в съда в Калифорния, NBC Universal и Viacom обвиниха YouTube в нарушаване на авторските права на американския журналист Боб Тур с качването на негови репортажи в сайта, без неговото разрешение.
Широкоразпространени доклади извън Тайланд показват, че правителството на страната обмисля възможност за повдигане на съдебен процес срещу YouTube за показване на обиден за монарха на държавата видео материал.
Докато през март само Тур и Viacom обвиняваха сайта, който бе закупен от Google за 1.65$ милиарда, в нарушаване на авторски права, то сега YouTube е взет на прицел от нови, могъщи организации в лицето на Английската висша лига и NBC Universal.
И все пак, докато броят на съдебните процеси срещу YouTube нараства, то все още не е потвърдено дали сайтът за видео споделяне е отговорен за качваните от потребителите пиратски видео материали. Компанията се аргументира, че е невинна, позовавайки се на Digital Millennium Copyright Act (DMCA).
От Google заявиха, че компаниите, съдещи YouTube, не са разбрали DMCA. От Google смятат, че чрез тези обвинения компаниите заплашват начините, по които хората законно си обменят информация. Едно, обаче е ясно: проблемите на YouTube, свързани с авторските права, няма скоро да свършат.

Коментар