Биткойн вече струва по-малко от цената за „копаенето“

Добивът на биткойн вече е неизгоден за повечето криптомайнери (източник: CCO Public Domain)

Разходите за добив на един биткойн се движат около 4060 долара в глобален мащаб през четвъртото тримесечие, според анализаторите от JPMorgan Chase & Co. Като се има предвид обаче, че биткойн се търгува под 3500 долара, това никак не изглежда добре за криптомайнерите.

Но тъй като са налице големи различия под и над средния разход за добиване, със сигурност има ясни победители и очевидно губещи, казват анализаторите, цитирани от Блумбърг. Нискотарифните китайски „копачи“ са в състояние да плащат много по-малко – по предварителни данни около 2400 долара за биткойн.

Те постигат ниска себестойност, благодарение на директни споразумения за изкупуване на електроенергия от източници, които искат да продават излишъците си, поясняват анализаторите на JPMorgan. Именно електроенергията е най-голямото „перо“ в цената на „копаенето“. Тя е необходима за работата на мощните компютърни платформи, използвани за обработка на блоковете данни при добиване на биткойни.

Спадът на биткойн от около 6 500 долара през по-голямата част от октомври до под 3500 долара в момента свива маржовете все повече и повече за почти всеки регион, с изключение на нискобюджетните китайски „копачи“, коментират анализаторите. При наличието на отрицателни маржове обаче производителите, които работят при високи разходи, ще отпаднат от пазара.

Това все още не се е случило, но сценарият може скоро да се окаже реалност. Ако евтините китайски „копачи“ останат сами, разходите за добиването на биткойн могат да паднат до 1260 долара, смятат анализаторите.

Коментар