5G базови станции покриват цяла Южна Корея

5G комуникациите скоро ще станат масово достъпни в Южна Корея (снимка: CCO Public Domain)

Над 5500 базови станции за мрежи от пето поколение (5G) вече е изградил в Южна Корея мобилният оператор LG U+. Компанията ще вложи в близките няколко месеца повече от 3,5 млрд. долара в проекта, съобщи Gizchina.

Телеком операторите активно изграждат инфраструктурата за 5G комуникации, а скоро на пазара се очаква нашествие от смартфони за работа в новите високоскоростни мрежи.

В някои страни, като например Южна Корея, 5G мрежите вече са готови за комерсиално използване. Местният оператор LG U+ е лидер във внедряването, като изпреварва конкурентите SK Telecom и KT.

LG U+ вече е инсталирал над 5500 базови станции за 5G – повече от останалите оператори. До края на годината компанията възнамерява да покрие с 5G всички големи градове в Южна Корея, като само в близките няколко месеца ще похарчи 3,5 млрд. долара в проекта.

Южна Корея първа в света пусна комерсиална мрежа от пето поколение – това стана още в края на миналата година. Първи от нейните услуги ще се възползват потребителите на 5G смартфони, очаквани на пазара през март.

И докато надпреварата за 5G тепърва започва, LG и корейският технологичен институт KAIST сключиха наскоро споразумение за съвместни изследвания и разработки в областта на мрежите от шесто поколение (6G).

Коментар