НАСА ще се опита да отклони астероид с удар

Космическият апарат DART ще удари спътника Didymoon на астероида Didymos (илюстрация: НАСА)

Падането на астероид върху Земята се счита за една от потенциалните заплахи с катастрофални последици за нашата планета. Може ли човечеството да се защити от подобна космическа инвазия?

Учените разглеждат различни сценарии за въздействие на астероидите. Един от тях е да отклонят космическото тяло от неговата траектория, като предизвикат удар с друг обект.

Досега подобен сценарий се третираше преди всичко в научно-фантастичните филми, но наскоро група учени се зае със задачата да провери на практика дали методът би бил ефективен.

НАСА работи по проект DART (Double Asteroid Redirect Test) за пренасочване на траекторията на астероид. Учените от американската космическа агенция се надяват да проведат експеримента в близките години – това ще бъде първата в човешката история мисия за планетарна защита.

В рамките на проекта учените планират да изстрелят към малък астероид космически апарат, който да се вреже на пълна скорост в небесното тяло. Резултатът от сблъсъка ще позволи на изследователите да разберат дали подобен метод може да отклони астероида от неговата траектория.

Космическият апарат DART има размери 12,5х2,4 м заедно със слънчевите панели и тежи около 500 кг. При скорост на движение от 6 км/с, ударът с астероида ще бъде доста силен, въпреки относително малките размери и тегло на апарата.

При критична ситуация е достатъчно да се промени траекторията на движение на астероида само с части от градуса (в зависимост от разстоянието до Земята в момента на сблъсъка), за да бъде избегната катастрофата.

Цел на DART е астероидът Didymos и по-точно – неговият спътник Didymoon, който има диаметър около 150 метра. Учените уверяват, че по никакъв начин мисията Didymoon няма да застраши Земята.

Очаква се апаратът да бъде изстрелян в периода от декември 2021 до май 2022 г., а самият сблъсък да се състои на 7 октомври 2022 г., според публикация в сайта на НАСА.

Коментар