Кредит веднага, но само след проверка на кредитната компания

Сигурни сме, че сте попадали на много статии, които започват с… „На всеки се случва да остане без пари и да потърси кредит веднага”. Сигурни сме и че вече сте леко отегчени да четете колко удобна финансова услуга предлагат кредитните компании, които предоставят бързи кредити.

Затова няма да ви занимаваме с подробности как можете да поискате и да получите бърз кредит, а ще поговорим за друго…

Иска ни се да поговорим за това на какво трябва задължително да обърнете внимание, ако някой ден наистина се нуждаете спешно от финансови средства и се налага да теглите заем.

Знаем, че в момента повечето от вас си мислят, че няма нищо сложно да влязат на страниците на някоя кредитна компания и да вземат кредит.

За съжаление обаче, въпреки многото предупреждения, които непрекъснато излизат в медийното пространство за опасностите, на които кредитоискателите могат да попаднат, все още един голям процент от хората, които имат спешна нужда от кредит, забравят всички предупреждения и взимат заем от първата попаднала кредитна компания, която им предлага примамлива на пръв поглед оферта.

За да не направите тази грешка и вие, ето на какво трябва да обърнете специално внимание, когато кандидатствате за заем.

Никога не взимайте кредит от компания, която сте открили чрез реклама на стълба пред блока си

Обикновено подобни реклами са много примамливи и ви обещават кредити веднага при супер изгодни условия. Само дето в повечето случаи се оказва, че нито условията са супер изгодни, нито компанията е съвсем легитимна. Затова, колкото и спешна нужда да имате от кредит, поне бъдете така добри да потърсите повече информация за тази кредитна компания и едва тогава, ако прецените, че е наред, да действате.

Винаги проверявайте небанковата финансова организация в публичния регистър

Всъщност, това е първата и най-важна стъпка, която никога не бива да пропускате да направите, особено ако досега не сте взимали кредит от точно тази кредитна компания. Макар, че през последните години контрола се позатегна, все пак живеем в България и винаги се намира някой, който се рекламира мащабно в интернет като легитимен кредитор и който след няколко месеца изчезва също толкова мистериозно, както се е появил.

Затова, спрете ли се на кредитна компания, преди да направите каквото и да е било в посока теглене на кредит, веднага влезте в публичния регистър на БНБ и проверете дали небанковата финансова организация е вписана в него. Ако е вписана в регистъра, това означава, че е лицензирана и има право да предоставя този вид финансови услуги.

Обърнете внимание колко популярна е кредитната компания

Може би ще си кажете, че това не е чак толкова важен критерий, тъй като компанията може да не е чак толкова популярна, но да е лоялна и хората да ѝ имат доверие… и донякъде ще сте прави. Наистина всеки ден на пазара излизат нови кредитни компании, които предлагат финансови продукти, но винаги една популярна и наложила се на пазара компания ще е една идея по-добра от някоя, която току-що стъпва на пазара.

Защо? Ами защото вече утвърдените компании се стремят да спазват всички правила и законови норми, да предоставят на клиентите си едни наистина добри и полезни финансови услуги и защото една такава компания не би използвала евтини трикове, които да накърнят по някакъв начин имиджа ѝ на кредитна компания, на която може да се има доверие.

Проверете с какво доверие се ползва компанията в интернет

Колкото и да критикуваме интернет пространството на моменти, в случая публикациите и най-вече отзивите на клиентите ще ви бъдат от огромна полза. Затова, направете един бърз преглед на всичко, което откриете за кредитната компания по форуми и т.н. и прочетете какво казват за нея обикновените потребители като вас. Повярвайте, има ли нещо, което не се харесва на потребителите, ще го откриете.

Дори и всичко да е наред и решите, че сте открили точната компания за бързи кредити, това не означава, че трябва да теглите заем веднага и без да се замислите, напротив.

Сега идва още по-важната част, а именно, не само да вземете кредит, но и да го вземете възможно най-изгодно и без неприятни последици.

Затова, преди да поискате заем от кредитната компания…

*Разгледайте внимателно условията, при които компанията предоставя кредити. Погледнете какви са лихвите, периода за погасяване, има ли възможност за безлихвен заем и т. н. Ако на страниците на кредитната компания има кредитен калкулатор (всички водещи кредитори имат такъв на сайтовете си), проверете какви ще са лихвите, периода и целия размер на сумата, която ще трябва да върнете.

*Когато ви предоставят договора за подпис, не бързайте, а прочетете всичко много внимателно, преди да се съгласите с условията по кредита. Бъдете особено бдителни, ако някъде в условията има такси за разглеждане на документи, такси за предсрочно погасяване или други такси. Има ли такива точки, искайте да ви се обясни защо трябва да ги плащате и какъв е размерът им. Обърнете внимание как се процедира, ако закъснеете или просрочите вноска, и какви ще са последствията.

Наистина на всеки се случва да потърси кредит, но това не означава, че трябва да вземете своят кредит веднага и без да отделите поне малко от времето си, за да проучите внимателно компанията, която ви предлага финансови продукти.

Бъдете бдителни, не прибързвайте, задавайте въпроси, търсете информация от всякакви източници и най-вече, помислете си дали наистина имате толкова спешна нужда от пари и дали ще можете да се справите с вноските на време.