Оживление на пазара за процесори, 20% ръст

Търсенето на процесори се възстановява, но все още е под нивата от миналата година
(снимка: CC0 Public Domain)

Световният пазар на компютърни процесори нарасна с 20% през второто тримесечие на 2023 г., спрямо предходните три месеца, но все още е твърде рано да се говори за възстановяване на търсенето. Сравнението е с катастрофалното първо тримесечие, когато продажбите на чипове бяха най-ниските за последните 10 години, сочи анализ на Mercury Research.

Данните в доклада следва да се тълкуват с известни уговорки. „Моля, имайте предвид, че поради корекции на инвентара, статистиката и динамиката на дяловете, представени тук за последните няколко тримесечия, отразяват разликите между доставчиците по време на процеса на корекция на инвентара, а не са показателни за пазарния дял на персоналните компютри, за който ще можем да получим по-точна информация едва до края на 2023 г.“, коментира водещият анализатор на Mercury Research – Дийн Маккарън.

Междувременно Jon Peddie Research изчислява, че приблизително 54 милиона компютърни процесори са навлезли на световния пазар през второто тримесечие на 2023 г., което е със 17% повече от предходните три месеца. Спрямо април-юни 2022 г. обаче пазарът все пак регистрира спад – тогава обемът му се измерваше със 70 милиона единици.

Общият дял на Intel на пазара на x86 процесори през второто тримесечие на 2023 г. е 68,4%, докато AMD държи 31,6%. За сравнение, през първото тримесечие тези дялове бяха съответно 65,4% и 34,6%. Анализът на Mercury взима предвид също процесорите за интернет на нещата (IoT) и игровите конзоли, като тяхната популярност, въпреки положителните прогнози, не расте. Отчасти поради това делът на AMD намалява.

Що се отнася до настолните компютри, Intel контролира 80,6% от пазара, докато на AMD се падат 19,4%. Ситуацията за AMD не е по-добра на пазара на мобилни процесори: компанията има 16,5% от пазара, докато Intel държи 83,5%.

Според анализаторите, Intel е увеличила производството на евтини мобилни процесори Celeron и чипове от новата серия Intel Processor N. Освен това, след едногодишно затишие, търсенето на x86 и Arm чипове за хромбуци рязко нарасна през последните две тримесечия.

Ситуацията беше донякъде усложнена от спада в продажбите на Apple Mac – заради тях делът на Arm-чиповете на пазара на процесори за персонални компютри намаля от 15,4% на 12,5%. Предвид това, както AMD, така и Intel увеличиха пазарните си дялове, като в сегмента на хромбуците Intel расте по-осезаемо отколкото Arm нишата.

Коментар