Като възкръснал: NanoPC – джобен компютър с Windows

Джобният компютър с опит за втори живот в ерата на смартфоните и таблетите
(снимка: Rakuten)

Преди години на пазара имаше джобни персонални компютри. Но с появата на смартфоните и таблетите, тези джаджи изчезнаха от магазините. Сега се наблюдават плахи опити за възраждане на концепцията джобен РС под Windows. Едно такова устройство пусна в продажба японската компания Gloture.

Новият джобен компютър стъпва на модерен хардуер и операционна система Windows 11. Това е пълноценен компютър с възможност за изпълнение на десктоп приложения. Устройството разполага с много интерфейси, вкл. четири USB 3.0 порта и два HDMI, което улеснява превръщането му от преносим компютър в настолен.

Gloture всъщност възражда един отдавна забравен клас устройства – персоналните цифрови асистенти (PDA). Нейният ръчен компютър NanoPC може да стартира почти всяка настолна програма, отбелязва TechSpot в публикация за устройството.

NanoPC е ултра-преносим компютър, който лесно се побира в джоба, но за разлика от съвременните смартфони, няма удължен екран, адаптиран за емисии в социалните медии или видеоклипове в YouTube – неговият дисплей е направен в съотношение, близко до “десктоп” формат, или 16:9.

Джобният NanoPC може да работи с много от класическите Windows видеоигри. Но това не е ръчна конзола за игри, тъй като няма дискретна графика. Все пак устройството би трябвало да може да се справи с повечето игри, които са по-стари от 10-12 години. Компютърчето има достатъчно изчислителна мощ, за да стартира Quake II и, вероятно, Doom 3.

За джобния компютър NanoPC не е необходим голям джоб…
(снимка: Rakuten)

PDA като клас устройства бяха на върха на популярността си в началото на 21 век. Но джобните асистенти с Windows, с цялото им разнообразие, не се радваха на същото търсене като PDA с Palm OS. Потребителите започнаха масово да изоставят джобните компютри през 2007 г., когато излезе първият iPhone, а появата през 2008 г. на операционната система Android и първите смартфони под нейно управление само ускориха този процес.

NanoPC засега се продава изключително в Япония – Gloture не бърза да го пусне извън родината си. Препоръчителната цена на модела е около 585 щатски долара в магазина Rakuten. Основната примамка с този джобен РС е неговата оригиналност на фона на смартфоните в подобен формат.

Портретен и пейзажен режим – NanoPC предлага и двете възможности
(снимка: Rakuten)

Компютърът на Gloture е изключително преносим за класа и възможностите си – размерите му са едва 142х92 мм. За сравнение, iPhone 13 Pro има размери съответно 147×72 мм. Слабото място на NanoPC е неговата дебелина от 18 мм.

Разработчиците на NanoPC не следват съвременните тенденции и дори не са се опитали да намалят рамките около екрана. Може би това по някакъв начин е свързано с вътрешното оформление на този PDA, но в резултат дебелината му значително се е увеличила.

С екран 5,5 инча джобният NanoPC е дори по-малък от сегашните смартфони
(снимка: Rakuten)

Самият екран е IPS-матрица с диагонал 5,5 инча, тоест в това отношение той е по-малък от настоящите смартфони, но визуално изглежда по-голям, поради по-малко издължената форма.

Резолюцията на екрана е 1280×720 пиксела или HD. Смартфоните от средата на миналото десетилетие могат да се похвалят с такава резолюция – сега дори евтините модели поддържат FHD+. Честотата на опресняване на екрана е стандартна 60Hz, както при повечето настолни монитори.

Единственото нещо, което липсва на NanoPC, е клетъчен модем
(снимка: Rakuten)

Вътре в NanoPC няма ARM процесори, въпреки че Windows 11 може да работи с някои от тях. Разработчиците са предпочели класическа x86 архитектура и по-специално процесора Intel Celeron J4125, който беше пуснат в края на 2019 г. и е произведен по 14-нанометрова технология. Според съвременните стандарти, това е много слаб, но в същото време много студен процесор – нивото на TDP не надвишава 10 вата.

Intel Celeron J4125 работи на тактова честота до 2,7 GHz на четирите ядра, има интегрирана UHD 600 графика (до 750 MHz), но му липсва кеш от трето ниво и многонишкова поддръжка (няма Hyper Threading).

Процесорът е директно свързан с 8 GB LPDDR4 RAM и това е максималната поддържана памет за този чип. Вместо пълноценен SSD, NanoPC има сравнително бавна 128 GB eMMC флаш памет.

NanoPC е като смартфон, само че по-функционален
(снимка: Rakuten)

Най-важната отличителна черта на новия японски PDA е колосалният набор от интерфейси и Apple, която намали значително конекторите в базовите си MacBook през последните години, има какво да научи.

В малкия корпус на NanoPC разработчиците са поставили едновременно четири USB 3.0 порта, чифт HDMI за свързване към два големи екрана с резолюция до 4K, един USB-C, гигабитов Ethernet и дори четец на microSD карти. От безжичните модули са налични Bluetooth 5.2 и Wi-Fi 6, известен още като Wi-Fi 802.11ac.

Джобният NanoPC лесно става пълноценен настолен компютър
(снимка: Rakuten)

Цялата тази електроника се захранва от 2500 mAh батерия. По днешните стандарти това е доста малко, но NanoPC няма лакоми за енергия компоненти. Въпреки това, производителят все още не разкрива живота на батерията на своя PDA.

Коментари по темата: „Като възкръснал: NanoPC – джобен компютър с Windows”

добавете коментар...

  1. От Китай с любов

    Това е толкова „японско творение“, колкото и съседите от югозапад са нация.

Коментар