7 стратегии за миграция на бизнеса към облака

Мигрирането към облака е сложна задача, която изисква задълбочен анализ на текущите проблеми и съпоставянето им с необходимите промени за постигане на бизнес целите 
(снимка: CC0 Public Domain)

Стратегиите за миграция в облака са набор от методи за подпомагане на организациите да планират, внедрят и оптимизират своите клауд проекти. Те предоставят пътна карта за определяне на най-добрия подход за преместване на приложения и данни от локалната инфраструктура в облака.

В зората на облачните изчисления Gartner представи модел за миграция 5 Rs. По това време много компании бяха изправени пред предизвикателството да мигрират наследени приложения и данни към новата среда, а моделът 5 Rs предостави полезна рамка за оценка на различни стратегии.

С развитието на облачните изчисления и подобряване на подхода на организациите към миграцията се появи необходимост от по-цялостен подход. Amazon Web Services предложи своя собствена версия. Тя разшири 5 Rs, като първо добави Retire и след това Retain. В последната версия 7 Rs на AWS компанията признава, че не всички приложения и данни могат и трябва да бъдат мигрирани в облака.

1. Rehost

Стратегията за миграция Rehost включва използване на облачна инфраструктура като услуга (IaaS) за преразпределение на натоварването. Този подход позволява на предприятията да преместят приложението в облака така, както е, без да променят основната инфраструктура. Освен това всички данни и работни процеси на приложението се прехвърлят към облачни услуги. Тъй като структурите на работното натоварване остават непокътнати, стратегията Rehost е лесна за изпълнение и е подходяща за фирми без опит в тази област.

2. Relocate

Стратегията Relocate включва мигриране на работни натоварвания, без да се засягат операциите, пренаписване на изходния код на приложението или придобиване на нов хардуер. Предприятията мигрират от локална платформа като Kubernetes или VMware към облачна версия на същата платформа. Времето за престой и прекъсванията са сведени до минимум, тъй като клиентите остават свързани по време на процеса на миграция. Стратегията не изисква значителни промени в конфигурацията и архитектурата на работните натоварвания, няма нужда от преквалификация на персонала или инвестиране в модернизирано оборудване, което намалява оперативните разходи.

3. Replatform

Като част от стратегията Replatform едно предприятие може да мигрира приложение към облака, като същевременно прилага определени оптимизации на платформата, за да се възползва от облачните технологии. В същото време изходният код и основната архитектура на приложението остават непроменени, което позволява на предприятието да поддържа старите приложения работещи и да гарантира съответствие и сигурност в облака. Тази стратегия за миграция увеличава гъвкавостта и позволява автоматизация, както и избор кои компоненти да бъдат надстроeни, което впоследствие увеличава гъвкавостта на приложението и максимизира възвръщаемостта на инвестициите.

4. Refactor

Често Refactor се смята за най-трудният вариант за миграция. Рефакторингът включва преструктуриране на работните натоварвания, за да се поддържат възможностите на облака “от нулата”. Въпреки че тази стратегия изисква огромни усилия и пари, тя се счита за най-обещаващият подход към миграцията. Рефакторингът позволява на предприятията да разбият монолитно приложение на микроуслуги, което им осигурява висока наличност и повишени нива на автоматизация, често трудни за прилагане, когато се внедряват вътрешно.

5. Repurchase

Стратегията Repurchase предвижда замяна на вътрешно управляваните системи с услуги, управлявани от трети страни. Това помага на екипите да се отдалечат от наследените системи и да преминат към модел на абонамент SaaS (софтуер като услуга). Тъй като услугите се управляват от трети страни, моделът Repurchase намалява оперативните усилия за управление на инфраструктурата за вътрешните служители.

6. Retire

Стратегията Retire се използва при изключване или намаляване на приложения, които вече не са необходими в производството. В такива случаи неефективните наследени платформи се извеждат от експлоатация. И това е първата стъпка към прехода към модерни системи за внедряване в облак.

7. Retain

Стратегията Retain е подходяща за приложения, които не могат да бъдат изведени от експлоатация и трябва да продължат да работят в рамките на съществуващата структура. Обикновено предприятията вземат решение да запазят работното натоварване, ако то зависи от друго приложение, което първо трябва да бъде мигрирано. Друг мотив за използване на тази стратегия е, когато преместването на приложението в облака няма непосредствена бизнес стойност.

Мигрирането към облака е сложна задача, която изисква задълбочен анализ на текущите проблеми и съпоставянето им с необходимите промени за постигане на бизнес целите. Стратегиите за миграция обикновено се избират въз основа на сложността на работното натоварване, разходите и смущенията в системата. Макар че добре проведеният преход дава много много предимства, организациите трябва също да вземат предвид рисковете и усилията, необходими за текущата поддръжка.

Коментар