Huawei откри невиждан изследователски център в Шанхай

Новият изследователски център на Huawei в Шанхай е на площ 10 млн. м²
(снимка: правителство на община Шанхай)

Китайската компания Huawei демонстрира нестихващи амбиции да бъде водеща световна сила в технологиите. За това свидетелства новият център за изследвания и разработки в Шанхай, в който десетки хиляди учени и инженери ще създават иновации в различни области.

Миналата седмица Huawei завърши изпълнението на своя проект Shanghai Qingpu, в рамките на който е създаден нов изследователски комплекс, наречен Huawei Lianqiu Lake R&D Center. Според публикация на Tom’s Hardware, центърът в Шанхай е разположен на площ от повече от 10,5 милиона м², а инвестицията в проекта възлиза на около 1,4 милиарда долара. 35 хиляди учени и инженери на Huawei ще работят в R&D комплекса.

В новия изследователски център Huawei ще се фокусира върху разработване на технологии в различни области. Тук компанията ще развива HiSilicon чипове, 5G и 6G мрежи, смартфони, автомобили и цифрови технологии за енергетиката. Целият комплекс е разделен на осем отделни зони, между които са положени пътища, а по-късно ще се движат влакове и ще се появят надлези.

Изпълнението на проекта Qingpu започна през септември 2021 г., а неговите автори са вдъхновени от комплекса Chicago Lakeside. Според основателя на Huawei Рен Джънфей, делтата на река Яндзъ, където се намира новият комплекс, е добра среда за чуждестранните служители на компанията.

Huawei трябва да засили собствените си изследвания, тъй като понася тежестта на американските санкции в продължаващото противопоставяне между Вашингтон и Пекин. Обединявайки многобройните си центрове в един, компанията може да оптимизира работата и значително да опрости процеса на взаимодействие между различните отдели.

Този амбициозен проект също демонстрира ангажимента на Huawei да инвестира мащабно в разработване на бъдещи технологии. Изследователският център на езерото Лянцю е толкова голям, че площта му значително превишава размера на Apple Park и кампуса на Microsoft в Редмънд взети заедно.

В допълнение, Huawei полага много усилия за намиране и привличане на талантливи професионалисти, включително китайски граждани, работещи в чужбина.

Коментар