Изкуственият интелект подобрява едно, влошава друго

Бързото навлизане на AI крие риск от генериране на некачествено съдържание
(снимка: CC0 Public Domain)

Постоянно текат спорове за ползите и вредата от изкуствения интелект. Според фанатичните поддръжници на технологията, AI носи само ползи, докато крайните скептици виждат само вредите. Истината, както обикновено, е по средата.

Британски учени се опитаха да оценят степента на влияние на изкуствения интелект върху креативността и получиха смесени резултати. Оказва се, че AI може да повиши индивидуалните творчески способности на човек, но същевременно намалява средното качество на генерираното съдържание като цяло.

Експеримент с кратък разказ

Изследването, за което разказва TechCrunch, е проведено от Анил Доши от Университетския колеж в Лондон и Оливър Хаузър от Университета на Ексетър. В експеримента няколкостотин души са помолени да напишат кратък разказ, подходящ за широка публика, с дължина около осем изречения.

Доброволците са разделени на три групи: участниците от първата пишат историите сами; участниците от втората могат да направят една заявка към GPT-4 с каквато дължина желаят; участниците от третата група могат да изпратят до пет заявки до невронната мрежа в търсене на източник на вдъхновение.

След това учените оценяват историите на доброволците според три критерия: новост, стойност (т.е. вероятността за публикуване) и емоционален ефект. Преди да започнат работа, участниците са помолени да изпълнят кратка задача, за да бъде оценена предварително тяхната креативност.

Самостоятелните работи на хората с ниско ниво на креативност очаквано получават най-ниски резултати по всички критерии. С една идея, предложена от AI, техните резултати се увеличават по всеки критерий; когато има избор от пет варианта, оценките са още по-високи.

За доброволците, чието първоначално ниво на креативност е високо, участието на AI не помага по никакъв начин – понякога заради това рейтингите им дори намаляват.

Но изследователите не спират дотук. Използвайки OpenAI API, те се опитват да оценят доколко всяка история е сходна с други произведения в своята категория: човешко авторство, една или пет заявки към AI. Оказва се, че участието на AI в творческия процес доближава историята до средната категория. Разликата варира от 9% до 10%, т.е. текстовете не са копирани един от друг.

Изводи от проучването

Учените стигат до заключението, че изкуственият интелект допринася за растежа на индивидуалната креативност и в същото време създава заплаха от загуба на колективна новост.

Това отразява опасенията относно качеството на материалите в съвременното изкуство и интернет: присъствието на съдържание, генерирано от AI, нараства, а с него се обучават други AI модели – така се формира самоподдържащ се цикъл от скучни текстове и снимки.

Генеративният изкуствен интелект прониква в почти всяка област и подобни изследвания са важен коректив на твърденията за безгранична креативност и нова ера с музика и филми, генерирани от AI. Авторите признават, че докато работата им обхваща напълно нова област, предметът на изследването е до голяма степен ограничен до кратки разкази с дължина осем изречения.

Коментар