Apple одобри първия Windows емулатор за iOS

Windows приложения и игри стават лесно достъпни за изпълнение на iPhone и Pad
(екранна снимка: UTM)

Потребителите на iPhone и други устройства на Apple ще могат да пускат на тях класически Windows софтуер и компютърни игри, благодарение на PC емулатор за мобилните платформи на компанията.

В края на миналата седмица Apple одобри емулатора UTM SE за iOS, iPadOS и visionOS, който позволява на потребителите да стартират класически софтуер и компютърни игри на iPhone, iPad и Vision Pro. По-рано компанията отказа да одобри емулатора, поради някои недостатъци, отбелязва The Verge.

Разработчикът, от своя страна, заяви, че няма да опитва повече, защото приложението предоставя „нестандартно потребителско изживяване”. Сега обаче UTM благодари на екипа на AltStore, алтернативен магазин за приложения за мобилната операционна система iOS, за неговото съдействие и призна приноса на друг разработчик, „чието внедряване на QEMU TCTI изигра ключова роля в създаването на версия без JIT”.

Подобно на други емулатори, UTM SE предоставя минимални функции веднага след инсталирането. Приложението не идва с операционна система, но включва връзка към уебсайта на UTM, където са налични всички необходими насоки за емулиране на Windows, от версия XP до най-новата 11-та версия, както и предварително изградени виртуални Linux машини. Споменават се също Mac OS 9.2.1 и DOS.

Емулаторът UTM SE поддържа Windows софтуер и игри на iOS устройства
(екранна снимка: UTM)

Според описанието, UTM SE е компютърен емулатор, който позволява изпълнение на класически Windows софтуер и игри. Приложението поддържа както VGA режим за графики, така и терминален режим за въвеждане на текстови команди.

UTM SE емулира x86, PPC и RISC-V архитектури, което позволява на iOS потребителите да стартират предварително изградени машини или да създават свои собствени конфигурации от нулата.

Приложението стъпва на QEMU, мощен и широко използван софтуер с отворен код за емулиране на хардуер на различни платформи. Засега емулаторът ще бъде достъпен само за потребителите в ЕС, уточняват разработчиците.

Даунлоуд: UTM SE в App Store

Коментари по темата: „Apple одобри първия Windows емулатор за iOS”

добавете коментар...

  1. Z T.M.

    Това чудо пък за какво е? Аз например преди около 5 години отчаяно се метнах на Мак, като една от основните причини беше, че ми писна да ми зависва компютъра, непрекъснато да преинсталирам Windows и т.н. Сега и не помислям да се върна обратно. Вероятно има и много като мен. Така че за мен този емулатор е без стойност.

Коментар