AI смартфоните ще отхапят една пета от пазара тази година 

234 милиона смартфони с изкуствен интелект ще залеят пазара тази година
(снимка: CC0 Public Domain)

Смартфоните са сред най-очевидните приемници на изкуствения интелект, предвид масовото им разпространение и всевъзможните приложения. Производителите не закъсняват да яхнат вълната, в резултат на което тази година светът ще регистрира внушително проникване на мобилните устройства с AI функции сред стотици милиони потребители.

По предварителни данни на IDC, през второто тримесечие на годината в света са доставени 285,4 милиона смартфона, което е с 6,5% повече спрямо същия период на миналата година. За четвърто поредно тримесечие доставките на смартфони растат, но IDC смята, че факторът на разпространението на изкуствения интелект ще започне да влияе по-силно на търсенето през втората половина на годината.

До края на 2024 г. смартфоните с AI функции ще заемат 19% от пазара. В количествено отношение това съответства на 234 милиона устройства, които поддържат определени функции на изкуствения интелект на хардуерно ниво.

Признаци на възстановяване

Резултатите на петте най-големи доставчици на смартфони вече показват признаци на възстановяване на търсенето през второто тримесечие. Всички те отчитат положителна динамика в продажбите на годишна база, но това се дължи до голяма степен на ефекта от ниската база за сравнение.

Лидерът Samsung леко намали пазарния си дял от 20% на 18,9%, въпреки че по отношение на доставките показа увеличение от 0,7%. Apple, която заемо второ място, добави 1,5% в продажбите спрямо второто тримесечие на миналата година, но делът ѝ намаля от 16,6% на 15,8%.

(източник: IDC)

Трето място заема китайската Xiaomi, която оглавява челната петица по ръст на доставките (27,4%), а пазарният ѝ дял се увеличи от 12,4% на 14,8%. Vivo, на четвърто място, показа добър напредък, като увеличи доставките си от 21,9 на 25,9 милиона смартфона, а делът ѝ  в крайна сметка се покачи от 7,9% на 9,1%.

vivo на практика споделя четвъртото място с Oppo, която увеличи доставките си на смартфони само с 1,8% и загуби една десета от процента пазарен дял, заемайки 9,0%. Всички други производители на смартфони заедно са доставили 92,1 милиона устройства през второто тримесечие, което е 2,3% увеличение на годишна база.

Поляризация в цените

Според анализаторите на IDC, пазарът на смартфони в момента клони към ценова поляризация. Горният ценови сегмент е доминиран от Samsung и Apple, докато в долния край китайските производители отчаяно се борят за оцеляване. При тези условия делът на смартфоните в средния ценови сегмент намалява.

През втората половина на годината основният двигател на растежа в доставките на смартфони ще бъдат функциите на изкуствения интелект, отбелязва IDC. Експанзията на такива устройства ще надмине както динамиката на 5G моделите, така и на сгъваемите смартфони с гъвкави дисплеи.

В допълнение, въвеждането на функции за изкуствен интелект в смартфоните ще допринесе за увеличаване на средната цена на устройствата, заключават анализаторите.

Коментар