Samsung отваря R&D център във Виетнам с 2200 специалисти

Samsung разполага с 39 изследователски центъра по света, този във Виетнам се очертава като най-големият (снимка: Samsung)

Нов изследователски център, първи по своя мащаб извън Южна Корея, отвори Samsung в Ханой. Председателят на компанията Лий Джей Йонг посети тази седмица столицата на Виетнам, за да участва в церемонията по откриването.

R&D центърът ще се занимава с изследвания и разработки в областта на софтуера и защитата на безжичните мрежи. 16-етажната сграда във виетнамската столица, чието изграждане и оборудване струва 220 милиона долара, ще приюти 2200 служители, съобщи Nikkei Asian Review.

Изследователският център, според шефа на Samsung, ще помогне както за укрепване на конкурентоспособността на Виетнам на международния пазар, така и на отношенията между Виетнам и Южна Корея.

Компанията вече произвежда около половината от всичките си смартфони във Виетнам, но досега тук не е имала звена за изследвания и разработки. Корейският технологичен гигант разполага с 39 изследователски центъра по света, а сега и Виетнам може да бъде отбелязан на картата.



Властите се ангажират да помогнат на Samsung за разширяване на инвестициите в местната икономика и в същото време да ускорят изпълнението на плановете си за производство на чипове в страната. По-рано тази година стана ясно, че Samsung ще организира тук производство на отделни чипове в опаковка тип BGA.

Конкурентът Intel вече оперира във Виетнам голям завод за тестване и опаковане на централни процесори и чипсети. Досега Samsung се концентрираше върху сглобяването на смартфони и домакински уреди в страната. Apple също има планове за по-значимо присъствие във Виетнам, за да намали зависимостта си от Китай.

Коментар