Нова рожба на два гиганта – мобилно интернет устройство

Intel и LG Electronics обединяват усилията си, за да създадат нов клас мобилно интернет устройство. С него ще могат да се провеждат телефонни разговори чрез безжична интернет връзка. Intel вижда тази категория продукти като нещо между смартфон от рода на Apple iPhone и нетбук, умалената версия на ноутбук компютъра.
Двете компании обявиха намеренията си с изявление, направено на конгреса GSMA Mobile World в Барселона. По думите на Ананд Чандрасекер, старши вицепрезидент на Intel, общите усилия на двата гиганта “ще предоставят най-добра работа в интернет с драматично намалена консумация на енергия – принос в развитието на ултратънки устройства, които предлагат превъзходен живот на батерията”.
Устройството
LG Electronics ще използва своята технология от най-ново поколение, за да създаде устройство на базата на процесор на Intel, който предстои да излезе под кодовото име Moorestown. Устройството ще използва Moblin 2.0 -дистрибуция на операционната система с отворен код Linux. Очаква се то да се появи, след като бъде пуснат процесорът Moorestown, т.е. някъде към 2010 година.
Двете компании не дават точни спецификации на бъдещото устройство, но по думите на Панкадж Кидиа, директор на програми за глобални екосистеми за Intel, “то ще сложи ума на един персонален компютър в джоба на потребителя”. Устройството ще предоставя възможности за гласови комуникации, пренос на данни, чат, плюс браузване в интернет, навигация, видео, игри и други.
"Платформата Moorestown ще предостави пълния интернет така, както го знаем от персоналния компютър. Всеки уебсайт, всяко видео – всичко”, казва още Кидиа. Когато говори за другия полюс на оста ноутбук-смартфон, той споделя, че компанията му очаква някои клиенти да изоставят техните смартфони и да използват комуникационни мобилни интернет устройства. Тях той нарича “истински умни телефони”.
Ролята на Intel е да достави хардуерната платформа, а производителите на устройства ще решат какви спецификации и възможности да вложат в различните мобилни интернет устройства на базата на Moorestown.
Градивният блок
Moorestown ще се състои от двойка нови чипове: процесорът Lincroft от тип чип-система (SoC), който включва контролер на памет, графична подсистема и видео кодер/декодер, и входно-изходния хъб Langwell, който ще контролира някои функции на ниво система.
Langwell ще бъде отговорен за управлението на консумацията на енергия, за която се твърди, че ще се равнява на една десета от тази на съществуващата платформа Menlow. Тя се състои от процесори от серията Atom Z500 на Intel и системен контролер Poulsbo и има средна консумация без товар от 160-220 миливолта.
Langwell ще конролира по интересен начин останалата част от системата – дисплей, сториж и други неща, обещава Кидия. “Ако вие не ги използвате, ние ще ги изключваме”.
По негови думи, LG си партнира с Ericsson, за да осигури 3G комуникации за мобилното интернет устройство на базата на Moorestown.
По отношение на бъдещето Панкадж Кидиа казва, че сега двете компании започват да разкриват една потребителска стратегия, по която може да се спекулира, и обещава изненади. Дано изненадите са приятни.

Коментар