Екополис – градът на бъдещето

Представете си място, където колите се движат с гориво от водорасли, хладилниците се захранват от звук, покривите са покрити с растения и боклукът се събира на свлачищни острови.
Това е градът на бъдещето, който ще бъде представен в новия сериал Екополис на Discovery Science.
След около 50 години 75 процента от световното население ще живее в градовете. Гражданите на тези постоянно растящи метрополиси ще употребяват ресурси като храна, вода и енергия много по-бързо от останалата част от населението.
Масовата консумация ще доведе до увеличение на въглеродния диоксид и боклуците, които се изхвърлят, което според множество учени ще ускори глобалното затопляне и ще замърси градовете до такава степен, че на Земята ще е почти невъзможно да се живее.
Но науката има възможността да промени бъдещето на нашите градове. Discovery Science предлага една разходка напред във времето до 2050 година в зеления градски живот на Екополис.
В сериала, който ще бъде излъчен през март в шест епизода, носителят на Нобелова награда д-р Даниел Каммен използва проекта Eкополис като основа за изпробване на нови технологии, които могат да променят характеристиките на околната среда в бъдещите мега-градове.
Всеки епизод изследва няколко различни напреднали технологични разрешения на специфични бъдещи проблеми на мега-градовете, като например: как да се произвежда достатъчно храна и вода; намирането на чисти и надеждни източници на енергия; намаляване на зависимостта ни от петрола; намирането на нови начини за справяне с отпадъците; увеличение на енергийната ефективност на сградите.
Четири футуристични технологии – градско земеделие, задържане на метан, звуково-заредими хладилници и рециклиране на водата – могат да редуцират риска от хранителна и водна криза в градовете на бъдещето.
Д-р Каммен оценява всяко иновативно решение на базата на неговите възможности за внедряване и намаляване на въглеродния диоксид. В последния епизод той ще подреди петте решения от предишните епизоди, за да оцени от кое има най-бърза и неотложна нужда, за да може да се подобри екологичната съдба на нашите бъдещи градове.

Коментар