Apple отстъпи короната на най-печеливша компания

Apple вече официално не е най-печелившата компания в света (източник: Apple)

Няколкогодишното царуване на Apple като най-печеливша компания в света приключи. Производителят на iPhone отстъпи първото място на нефтена компания от Саудитска Арабия.

Почти два пъти по-висока е печалбата на Saudi Aramco за 2018 година, в сравнение с тази на Apple. Нефтената компания е на плюс 111 млрд. долара, докато ИТ корпорацията от Купертино спечели 59,53 млрд. долара за последната финансова година.

Данните на Saudi Aramco са проверени от консултантската компания PricewaterhouseCoopers. Огромната разлика не дава големи шансове на Apple да си върне короната на най-печеливша компания. Приходите на саудитската компания възлизат на 356 млрд. долара през 2018 г.

Очевидно Saudi Aramco не за първи път е най-печеливша компания в света, но едва сега нефтеният гигант разкрива финансовите си показатели, тъй като се подготвя за първично публично предлагане на акции (IPO). Очаква се IPO-то на компанията през 2021 г. да бъде най-голямото в историята.

Трета по печалба е Samsung с резултат от 35,1 млрд. долара. Следват холдингът Alphabet, под шапката на който оперира Google, и финансовият конгломерат JPMorgan – и двете компании имат печалба от 30,7 млрд. долара.

Шестата позиция е за Shell с резултат 23,4 млрд. долара, следвана от Exxon Mobil с 20,8 млрд. долара и онлайн търговецът Amazon на осмо място с печалба от 10 млрд. долара през 2018 г.

Apple стана най-печеливша през 2015 г., когато постигна 53,4 млрд. долара – рекорд в историята на публичните компании – и детронира ExxonMobil с нейните 45,2 млрд. долара от 2008 г. Успехът на Купертино бе способстван от силното търсене на iPhone в Китай.

В рейтинга за миналата година Apple удържа първа позиция с резултат от 48,35 млрд. долара. Samsung пък заемаше пето място с печалба от 36,58 млрд. долара, докато Microsoft беше 16-та, Facebook – на 19- то място, а Google – на 25-то.

Коментари по темата: „Apple отстъпи короната на най-печеливша компания”

добавете коментар...

  1. гфдгфд

    Разликата между втория и третия от една страна, и първия от друга, е че едните все пак създадват и разработват някакъв продукт по веригата и накрая го продават с печалба. Другите са камилари със златни коли и тоалетни, които преди няколко десетилетия разбраха че стоят върху златна мина и започнаха да цоцат петрол от земята и да го продават. Това не е предприемачество, а нещо с което би се справил по-добре или по-зле всеки петокласник. Продаваш ресурси.

  2. ЧенГевара

    А мужишките нефто-газари гаче ли разкриват печалбите си…?
    Бели мангали.

  3. ...

    ‘начи, не ви е съвсем правилно заглавието 😀

    Всъщност, Apple никога не са били първи, просто Сауди Арамко досега не са публикували печалбата си.

    От друга страна, ние добре знаем за едни свръхбогати фамилии в САЩ, че и Европа, които също не си публикуват печалбите …

Коментар