Microsoft пази разработчиците на IoT от патентни тролове

Проблемът с патентните искове може да е критичен за малките компании (източник: CC0 Public Domain)

Microsoft разшири програмата си за защита на интелектуална собственост Azure IP Advantage, която вече обхваща устройства за интернет на нещата (IoT), свързани чрез облачните услуги на компанията, съобщи ZDNet.

Като предоставя достъп до 10 хиляди патента, Microsoft ще помогне на разработчиците на IoT решения да се защитят от искове на компании, чийто бизнес се основава на изкупуване на патенти и получаване на лицензни отчисления чрез преследване на нарушители.

Освен това Microsoft ще дари 500 патента на алианса LOT Network, в който влизат около 400 компании, вкл. Facebook, Google, Microsoft, SAP, Amazon, Netflix, Ford, GM и Uber. Основна цел на това обединение е да защити разработчиците от патентни искове чрез предоставяне на достъп до широка библиотека от патенти.

Проблемът с патентните искове може да е критичен за малките компании. Но чрез инициативи като LOT Network квалифицираните стартъпи, използващи Microsoft Azure, получават легален достъп до патенти в области като изкуствен интелект, мултимедия и сигурност.

По-рано Microsoft се присъедини към организацията Open Invention Network и предостави на нейните членове безплатен достъп до над 60 хиляди патента за софтуер. Главната цел на тази платформа е защита на софтуера с отворен код от патентни тролове.

Коментар