Инвестициите в 8К съдържание не са оправдани в момента

Към края на 2025 г. около 56 милиона домакинства по света ще имат 8К телевизори (източник: CC0 Public Domain)

Макар че телевизорите с резолюция 8K (7680×4320 пиксела) се появиха на пазара само преди няколко месеца, анализаторите очакват тези модели сравнително скоро да проникнат в домовете на хората. Но достъпът до 8К съдържание ще остане ограничен.

Към края на 2025 г. около 56 милиона домакинства по света ще имат 8К телевизори, прогнозира Strategy Analytics. Най-широко разпространение 8K телевизорите ще получат в САЩ, където степента им на проникване ще достигне 8% в края на разглеждания период.

Тази година се очаква да бъдат продадени 500 хиляди 8К телевизора в световен мащаб. С изключение на САЩ, където големите ТВ размери са нещо обичайно, телевизорите със свръх-висока резолюция трудно си пробиват път на пазара.

Но постепенно търсенето расте и към 2025-а годишните продажби на 8К телевизори ще достигнат 31 млн. броя, прогнозира Strategy Analytics. В стойностно изражение обемът на пазара ще възлезе на 35 млрд. долара.

Предполага се, че Китай ще стане най-големият пазар на 8K телевизори, тъй като местните производители бързо внедряват технологии за свръх-висока резолюция в телевизорите с голям размер.

В момента телевизорите с поддръжка на 8K резолюция имат дисплеи с диагонал, по-голям от 60 инча. Очаква се към 2025 г. над 70% от 8К телевизорите на пазара да имат свръх-големи екрани.

Налагането на 8К телевизори с голям екран е изгодно за производителите, докато за създателите на съдържание новият формат има по-малко значение и в близките години достъпът до 8К материали ще остане ограничен, отбелязва Strategy Analytics

Много доставчици на съдържание все още не са завършили прехода от HD към формат 4K. Инвестициите в развитие на 8K в момента не са оправдани, като се има предвид, че малко зрители ще могат да оценят предимствата на новия стандарт със свръх-висока резолюция.

Коментари по темата: „Инвестициите в 8К съдържание не са оправдани в момента”

добавете коментар...

  1. Той

    Да, но след 1-2 години филмовата индустрия ще трябва да започне да конвертира филмите си в резолюция 8K. Няма да мине без това, ако иска да продава.

  2. ха

    Делът на 8К телевизори ще расте, просто защото производителите ще престанат да продават телевизори с резолюция 4К.

Коментар