Мъжете остават с голям превес в инженерните науки

Има сериозен дисбаланс между мъжете и жените по отношение на висшето образование в инженерно-технологичните науки (източник: CC0 Public Domain)

Все още има инженерни специалности и науки, които не предразполагат активното участие на жените, сочи национално проучване, резултати от което бяха обявени на семинар, финансиран от ЮНЕСКО по програмата му за 2018-2019 г.

Запазва се нагласата, че природните науки, информационните технологии и техническите науки са по-подходящи за мъже, отколкото за жени, според изследването, фокусирано върху мястото на жените в инженерните науки и технологии.

Проучването сочи, че има дисбаланс по отношение на висшето образование в инженерно-технологичните науки – 33,8% от мъжете имат такова, докато жените са едва 11,92%, както и при съотношението на мъже-жени в инженерната бизнес среда.

На семинара бе представена платформа за обмен на добри практики и дискусии, която цели да повиши осведомеността за правата и възможностите на жените за участие в ръководствата на инженерно-технологични организации, както и да насърчава дамите към избор на кариера в областта на инженерно-техническите науки.

С помощта на платформата ще се разработят серия от механизми и конкретни мерки за подпомагане на жените предприемачи в областта на инженерно-техническите направления. Ще се стимулира също така присъствието на младите жени в развитието на технологично-иновативни направления.

Коментари по темата: „Мъжете остават с голям превес в инженерните науки”

добавете коментар...

  1. гфдгфд

    “Нова платформа ще насърчава дамите към кариера в областта”

    А няма ли някоя платформа да ги насочи към професии от рода на дървосекачи, миньори, копачи на канали, електротехници, оператори на валяци, и прочие и прочие. Там процентните съотношения са още по-стряскащи, но сякаш липсва интерес от жените, а уж искат да са равни във всичко. Тия дни ремонтират голяма улица до нас, багери, камиони, бачкатори, мръсотия, шум, и прочие. Не видях една жена в екипа. Срамота.

Коментар