Биткойн възкръсна от пепелта за един ден

Биткойн отново е актуален, след като за един ден поскъпна с близо 25% (източник: CC0 Public Domain)

След повече от година в състояние на постоянен регрес биткойн рязко поскъпна тази седмица, а анализаторите описват явлението като възкръсване от пепелта и втори живот за най-популярната криптовалута.

Само за един ден във вторник цената на биткойн се покачи с близо 25% и превиши 5000 долара. Темпът на растеж беше осигурен от азиатски инвеститори, а прогнозите сочат ново поскъпване на криптовалутата в близка перспектива. В момента биткойн струва 4996 долара, според Coindesk.

Възкръсването на биткойн повлия незабавно и на останалите криптовалути, т.нар. „алткоинс“. Етериум и рипъл добавиха около 10% към стойността си, по данни на CryptoCompare. Но биткойн едва ли ще достигне 1 млн. долара през 2020 г., както прогнозира основателят на компанията McAfee през декември 2017 г. – в пика на криптовалутата, освен ако не се случи нещо извънредно.

През цялата 2018 година биткойн – основната криптовалута – губеше стойност. Това завлече много инвестиции и повлия негативно на някои пазари, вкл. за „майнинг“ оборудване и видеокарти.

По-рано тази седмица обаче само в рамките на един ден биткойн поскъпна с 23% и достигна $5080, а общата капитализация на криптовалутата се покачи до $85 млрд. В момента биткойн се колебае около психологическата граница от 5000 долара.

На пръв поглед, за резкия скок в котировките на биткойн няма глобални основания. Прокрадна се обаче информация, която все още не е потвърдена, че Комисията по ценни книжа и борси (SEC) на САЩ регистрира първия борсов фонд (ETF) за биткойн.

Твърди се, че азиатски инвеститори са провокирали поскъпването на биткойн. SEC обаче не уточнява броя на желаещите да купуват биткойни. Според криптовалутната компания BCB Group, един неназован купувач е закупил 20 хиляди биткойна.

Коментари по темата: „Биткойн възкръсна от пепелта за един ден”

добавете коментар...

  1. дрън

    Оохх, пак се започва :{

Коментар