Водещ институт прекъсна връзките с Huawei и ZTE

MIT последва примера на Оксфорд и прекрати взаимоотношенията с Huawei (източник: MIT)

Технологичният институт в Масачузетс (MIT) е прекъснал връзките си с Huawei Technologies и ZTE Corp., докато американските власти разследват китайските фирми за предполагаеми нарушения на санкции, според официално изявление, на което се позовава Ройтерс.

MIT е поредната образователна институция, която се отказва от телекомуникационното оборудване на Huawei и други китайски компании, за да избегне загубата на федерално финансиране. По-рано Оксфордският университет във Великобритания също спря да приема финансиране от Huawei.

„MIT не приема нови ангажименти или подновяване на съществуващи такива с Huawei и ZTE или съответните им дъщерни дружества, поради федерални разследвания за нарушения на санкционни ограничения“, казва Мария Зубер, вицепрезидент за научни изследвания в института.

Сътрудничеството с Китай, Русия и Саудитска Арабия ще се сблъска с допълнителни административни процедури за преразглеждане, добавя Зубер.

„Ние сме разочаровани от решението на MIT, но разбираме натиска, на който са подложени в момента“, коментират от Huawei. Компанията отрича обвиненията от правителството на САЩ за нарушаване на санкциите срещу Иран, които доведоха дори до арест на финансовия директор на компанията.

„Вярваме, че в крайна сметка американската съдебна система ще достигне до правилното заключение“, казват от китайския технологичен гигант.

ZTE все още не е коментирала случая. Санкциите на САЩ принудиха компанията да спре по-голяма част от бизнеса си в страната между април и юли миналата година, заради нарушения на санкции срещу Иран и Северна Корея. ZTE възобнови дейността си в САЩ, след като плати глоба от $1,4 млрд.

Китайските производители на телекомуникационно оборудване се сблъскват с нарастващ контрол от САЩ на фона на притесненията, че Пекин може да използва оборудването им за шпиониране. Компаниите обаче заявиха, че подобни опасения са неоснователни.

Коментар