Нов проект за глобален сателитен интернет

Сателитният интернет е в плановете на най-големите технологични компании (източник: CC0 Public Domain)

Интересът на водещи в света хай-тек компании към пазара на интернет услуги се засилва. Гигантът в онлайн търговията Amazon планира да изгради собствена мрежа за сателитен интернет, която ще обслужва потребители в отдалечените райони.

Федералната комисия по комуникации на САЩ (FCC) е подала в Международния съюз по далекосъобщения (ITU) три заявки за използване на радиочестоти и орбити за нуждите на компанията Kuiper Systems LLC, която е собственост на Amazon, съобщи GeekWire.

Според документите, системата ще има 3236 спътника, разположени на различни орбити. 784 от спътниците ще се намират на орбита с височина 590 км, 1296 ще се разположат на височина 610 км, а останалите 1156 ще бъдат изведени на 630 км над Земята.

Представители на Amazon потвърждават, че Kuiper е проект на компанията, целта на който е да осигури високоскоростен достъп до мрежата за десетки милиони потребители в райони с неразвита интернет-инфраструктура. Сроковете за реализация на проекта все още не са обявени.

Kuiper ще се нареди в списъка с редица други спътникови системи за достъп до интернет. Компании като Facebook, SpaceX и OneWeb също работят по подобни проекти, а Google развива Project Loon с въздушни балони.

Коментар