Стартира амбициозен уики ресурс за медицина

Нова инициатива ще се опита да изгради обществен медицински ресурс, редактиран от лицензирани лекари и специалисти с докторска степен. Вече е готова бета версия на Medpedia 1.0, съдържанието в която е поддържано от сътрудници на Харвардския медицински институт и Американската сърдечна асоциация.

От проекта WebMD, през инициативи на Google и Microsoft до цифровите здравни досиета, централизираната медицинска информация постепенно измина своя път към уеб.

Medpedia, обявена във вторник, е най-новият онлайн медицински проект. Ресурсът смесва елементи на управлявани медицински уикита, които само одобрени потребители могат да редактират, с набор от социални инструменти.

В дългосрочен план, Medpedia ще се развива в световен мащаб като нов модел за споделяне на знания за здравето сред медицинските специалисти и обществото като цяло. Партньори като Харвардският медицински институт, училището за медицина на Станфорд и десетки други организации и специалисти са допринесли с време и ресурси, за да запасят Medpedia с богата медицинска информация, а проектът е само в началото си.

Вместо политика на отворени врати за редактиране на съдържанието, по подобие на Wikipedia, проектът Medpedia приема редактори след строг селективен процес. В секцията “често задавани въпроси” (FAQ) само проверени лекари и доктори в областта на биомедицината ще могат да правят промени директно в съдържанието.

Всички останали са добре дошли да използват линка “предложи промени” в статиите, но те ще трябва да чакат на опашка, докато не ги одобри редактор. Наскоро и Wikipedia обяви подобни промени, провокирана от публикуване на невярна информация по време на инагурацията на Барак Обама.

“Квалифицирани уикимастери”, които биха искали да помогнат с форматиране, свързване и други уики дейности, са поканени да се свържат с Medpedia.

Разбира се, Medpedia по никакъв начин не е сред първите ресурси за публично представяне на медицински познания. Подобно съдържание има в Wikipedia, както и в Google Knol. Други онлайн ресурси в тази област са WebMD, както и редица високоспециализирани уикита, като например WikiMD.

Коментар