Пазарът на 5G смартфони пред експлозия

Броят на потребителите на мобилни 5G връзки в света ще достигне 1 милиард през 2023 г. (източник: CC0 Public Domain)

Пазарът на 5G смартфони ще експлодира в близките години. Анализатори от IHS Markit очакват тази година производителите да доставят 37 млн. устройства за работа в 5G мрежи, а през 2020 г. – над три повече, или 120 млн. броя.

Първите комерсиални мрежи от пето поколение вече работят в Южна Корея, както и в два американски града – Минеаполис и Чикаго – от началото на април. Според прогнозата, 5G ще изпревари значително 4G LTE по темпове на растеж.

IHS очаква продажбите на устройства с поддръжка на 5G в първите две години от пускане на новите мрежи да превишат 6 пъти показателите, регистрирани за аналогичен период при LTE смартфоните.

Възходящата тенденция ще продължи със същите темпове и в следващите години. Съгласно прогнозата, през 2023 г. доставките на 5G смартфони ще превишат 525 млн. броя в световен мащаб.

Междувременно, корейските оператори SK Telecom, KT и LG Uplus, заедно с американската Verizon, които пуснаха първите комерсиални 5G мрежи, съобщават за високо търсене на новите услуги от страна на потребителите.

Така например, през първите четири дни от старта на 5G мрежите в Южна Корея броят на абонатите, преминали към новия високоскоростен стандарт, е превишил 100 хиляди.

KT, водещият телеком страната, очаква броят на потребителите на мобилни 5G връзки в света да достигне 1 милиард през 2023 г., а две години по-късно – 2,7 млрд., съобщават корейски източници.

Коментари по темата: „Пазарът на 5G смартфони пред експлозия”

добавете коментар...

  1. ?G

    Навремето пред мен имаше дилема 4Г телефон или ноте2 на самсунг само с 3Г. След като смених “Нота” не толкова отдавна се наложи да изключа 4Г защото в движение при смяна на клетките изключва напълно Интернета за няколко секунди за разлика от 3Г. Освен това скоростта е далеч по ниска в пиковете часове между 17-19ч спрямо 3Г. И всъщност какъв е смисъла да си издухаш сравнително бързите мегабайти които така или иначе присъствуват във всеки мобилен план без изключение?

  2. -

    Абе, какви са тия жалки мокри сънища на недокл*тени анализатори?!?

    На хората взе да им писва непрекъснато да сменят с нови телефони.

    Никаква експлозия няма да има. Просто хората ще продължат да купуват с приблизително същите темпове, но новите модели, които ще са с 5G модули.

Коментар