Посочиха най-активните киберзаплахи през март

Най-широко разпространени киберзаплахи през март са програмите за скрит добив на криптовалута (източник: CC0 Public Domain)

Няколко програми за скрит добив на криптовалута са сред най-активните киберзаплахи през месец март, сочи нов доклад на компанията за информационна сигурност Check Point Software Technologies.

Най-широко разпространени заплахи за сигурността през март са програмите Cryptoloot, XMRig и JSEcoin. Всички те се използват за тайно копаене на криптовалута.

Киберпрестъпниците са атакували с всяка от програмите Cryptoloot и XMRig по 6% от компаниите в света. Агресия с XMRig е регистрирана срещу 5% от организациите в глобален мащаб.

На 8 март са прекратили работа услугите за криптомайнинг Coinhive и Authedmine. За първи път от декември 2017 г. Coinhive отстъпва първото място в класацията „Global Threat Index“ на Check Point.

Но въпреки че е работил само 8 дни през март, този криптомайнер се класира на 6-та позиция сред най-активните заплахи. В пика на своята активност Coinhive е атакувал 23% от компаниите в света.

Експертите предупреждават, че Coinhive може лесно да възобнови своята дейност, ако криптовалутата Monero започне да поскъпва. Сега от отсъствието на Coinhive могат да се възползват други криптомайнери.

Check Point изследва киберзаплахите, като използва база данни ThreatCloud с над 250 милиона адреса, които се анализират за откриване на ботове, над 11 млн. сигнатури на вредоносни програми и повече от 5,5 млн. заразени сайтове.

Коментари по темата: „Посочиха най-активните киберзаплахи през март”

добавете коментар...

  1. Моне

    Какво означава атакува компании? Нормални ли сте? Този скрипт не атакува, а се поставя от собствениците на уебсайта, не го атакува. Пишете малко по-сериозно. Наричайте нещата с истинските им имена. Всички посетители на сайтове искат да им е безплатно, защото си плащали интернета. Само, че интернет доставчиците не ни плащат за това, че потребителите им използват софтуера ни!

Коментар