Европейски гигант погълна водещ ИТ дистрибутор у нас

Сделка с българско участие раздвижи ИТ пазара в Източна Европа (източник: CC0 Public Domain)

Базирана в Швейцария компания с годишни приходи от над 9 млрд. евро придоби водещ ИТ дистрибутор в България. Стойността на сделката между ALSO Holding AG и Солитрон не бе съобщена в официалното изявление.

ALSO свързва доставчици и купувачи в ИКТ индустрията, като предлага на повече от 100 000 клиента достъп до хардуер, софтуер и ИТ услуги от над 550 производители. Клиентите на компанията могат да ползват и персонализирани услуги, вкл. в областта на логистиката, финансите и ИТ.

Технологичната компания е представена в 18 европейски страни и през 2018 г. има около 4 000 служители, а генерираните общи продажби са за около 9,2 милиарда евро. Главен акционер на ALSO Holding AG е Droege Group, базирана в Дюселдорф, Германия.

Солитрон е водещ ИТ дистрибутор у нас с оборот от 110 млн. евро и пазарен дял от над 30%. Компанията разполага с около 120 служители и продава продукти и решения от над 50 световни производители, наред с доставката на комплексни услуги, консултации и обучение. С придобиване на Солитрон, ALSO разширява източноевропейския си бизнес.

„Солитрон България е един от най-успешните и най-големи дистрибутори в България, с пазарен дял от над 30% и непрекъснат ръст през последните шест години“, каза Густаво Мьолер-Хергт, главен изпълнителен директор на ALSO Holding AG. „С придобиването изпратихме още един силен сигнал за нашата експанзия в Източна Европа“.

От 2015 г. България е един от шампионите на Европа по отношение на темповете на растеж и със силното си развитие се стреми към по-нататъшно намаляване на икономическата разлика с другите държави-членки на ЕС. Индустриалното развитие играе важна роля в този процес, а за него са необходими и нови технологии, коментираха от ALSO.

Продължителният висок ръст на Солитрон България отразява това развитие. С утрояване на продажбите само за седем години, компанията използва много добре възможностите си на пазара. Високият пазарен дял от над 30% е също добра основа за утилизиране на икономическото развитие на страната.

Сделката на Солитрон и ALSO подлежи на обичайно регулаторно одобрение. След приключване на придобиването на Солитрон и ABC DATA, ALSO ще бъде представена в почти всички страни от Източна Европа, с изключение на Русия.

Обемът на пазара в тези страни е общо около 30 милиарда евро, което дава обещаващи перспективи за растеж на дистрибутора на цялостни решения.

Коментари по темата: „Европейски гигант погълна водещ ИТ дистрибутор у нас”

добавете коментар...

  1. Иван

    Ихаа, 170млн. кеш!?

Коментар