Британски финтех ще променя банковия ни сектор

България е атрактивен пазар за водещ британски финтех (източник: Revolut)

Британският финтех Revolut започна дейността си в България, а това предвещава промени в местния банков сектор, на който ще навлязат евтини и бързи услуги.

Създаден през 2015 г., стартъпът Revolut бързо се разраства, за да достигне статут на еднорог със стойност от 1,7 млрд. долара. Компанията вече има почти 30 000 потребители в България, като всеки ден се регистрират над 100 нови.

Към момента Revolut е представен у нас от местен PR мениджър, Едуард Цветанов, а екипът ще се разраства през следващите месеци, за да покрие бизнес нуждите на бързоразвиващата се компания.

„България е атрактивен пазар за нас, тъй като се превръща в регионален финтех център, но въпреки това клиентите на местни банки продължават да плащат високи такси за ежедневни услуги като кеш тегления и скъпи банкови преводи, които отнемат ненужно време“, заяви Ник Сторонски, основател и главен изпълнителен директор на Revolut.

По неговите думи, присъствието на компанията в България ще запълни „липсващото между съвременните нужди на клиента и решенията, които финтех секторът предлага”.

Потребителите у нас вече могат да ползват Revolut и на български език, както и да откриват сметки в лева. През следващите няколко месеца компанията ще представи допълнителни услуги, включително платформа за търговия с акции без комисионна.

Revolut получи одобрение на заявлението си за европейски банков лиценз през декември 2018 г. и оттогава се фокусира върху укрепването на позициите си на континента, като успоредно с това демонстрира агресивно разширяване из целия свят.

„Докато традиционните банки са по-фокусирани върху промотирането на симпатични обещания, ние премахваме такси за нашите клиенти и подобряваме ежедневното потребителско изживяване в приложението, за да дадем пълноценен контрол върху личните финанси“, казва Сторонски.

С Revolut клиентите получават незабавни нотификации за плащанията си, различни инструменти за бюджетиране, с които пестят пари, както и съвременни мерки за сигурност, които им позволяват да блокират и отблокират картата си по всяко време, навсякъде по света, без да се налага да чакат на опашка в банката или да губят време в ненужна документация, добави мениджърът.

Потребителите могат да отворят сметка чрез приложението за по-малко от минута. Revolut позволява на клиентите да харчат без такси в чужбина в 150 валути, да държат и обменят 29 валути, както и да правят безплатни местни и международни парични преводи, което значително ще облекчи финансовия живот на тези с роднини в чужбина.

Друга функция на приложението е, че то работи и с крипто и е обединило усилията си с редица водещи борси, за да предложи възможно най-добрите цени.

Revolut е създаден като дигитална алтернатива на големите банки през юли 2015 г. от бившите инвестиционни банкери Ник Сторонски и Влад Яценко, работили в Credit Suisse и Deutsche Bank.

Първоначално финтехът привлича клиенти, като им позволява да харчат и да превеждат пари в чужбина на междубанковия обменен курс. Оттогава компанията е привлякла над 4,5 милиона клиенти в Европа със своите възможности за следене на разходите, инструменти за бюджетиране, спестявания и обмен на криптовалути.

Към днешна дата Revolut е събрал приблизително 340 млн. долара инвестиции от известни фирми за рисков капитал, вкл. Index Ventures, Ribbit Capital, Balderton Capital и DST Global. Бързоразвиващият се финтех в момента отваря над 12 000 нови текущи сметки всеки ден и обработва обем от над 5,5 млрд. долара всеки месец.

Коментар