Бил Гейтс развива мобилно банкиране за бедните

Бил Гейтс подкрепи със солидна сума развитието на мобилното банкиране, стана ясно на Световния мобилен конгрес в Барселона.

Семейната фондация “Бил и Мелинда Гейтс” дари $12.5 милиона на инициативата Mobile Money for the Unbanked (MMU), която ще позволи на хора от третия свят да банкират чрез своите мобилни телефони. Фондацията си партнира с консорциума на мобилната индустрия GSMA в създаването на MMU.

Програмата ще работи съвместно с мобилни оператори, банки, институции за микрофинасиране, правителства и разработчици, за да направи достъпно мобилното банкиране в развиващите се страни. Дарението на Гейтс ще финансира 20 проекта в Африка, Азия и Латинска Америка. Тези първоначално отпуснати средства са част от инициативата “Финансови услуги за бедните”, която фондацията на ИТ бизнесмена разгръща в третия свят.

5 милиона долара вече са постъпили към мобилни оператори с цел създаване на нови услуги, ориентирани към хора, които досега не са банкирали.

Планът предвижда до 2012 година мобилното банкиране да обхване 20 милиона души от третия свят. Очаква се това да намали кражбите и престъпността като цяло. Възможността за кешови трансфери откъдето и да е ще подобри сигурността на улицата и в отдалечените села.

Фондацията “Бил и Мелинда Гейтс” харчи милиони долари за борба с маларията в африканските държави. Гейтс използва всякакви поводи, за да призовава богатите към повече благотворителност и филантропия. На конференцията по технологии, развлечения и дизайн (TED) този месец бившият шеф на Майкрософт пусна в залата рояк комари с думите “Не само бедните трябва да изпитват това”.

Благотворителният фонд на Бил и Мелинда обяви наскоро, че ще финансира със 100 милиона долара медицински изследвания, които да подпомогнат борбата със спина.

Коментар