Община ще връща компютри на МДААР

Община Берковица трябва да върне предоставените от МДААР компютри, съобщиха от министерството.
В началото на февруари МДААР обяви, че изключва от програмата си за компютризация на администрацията 57 общини, в които продължава да се администрира незаконно регулаторен режим за стационарен търговски обект.
Този „черен” списък беше изготвен по информация от Прокуратурата, която в края на 2008 г. извърши проверка по сигнал на министрите Николай Василев и Гергана Грънчарова.
По време на проверката в община Берковица не е имало такъв режим и съответно общината не е била включена в черния списък. По-късно обаче, на 19 декември 2008 г., Общинският съвет на Берковица въвежда незаконния уведомителен режим.
Община Берковица е приела новите компютри, въпреки че добре знае позицията на министерството – общини с незаконни режими да бъдат лишени от нова техника, посочиха от МДААР.
След като министерството е научило за това несъответствие, със заповед от 19 февруари си изисква обратно предоставените компютри и мултифункционални устройства.
МДААР планира да изпрати инспекторите от дирекция „Инспекторат за държавната администрация" за цялостна проверка на Община Берковица по отношение на спазването на Закона за държавния служител и Наредбата за административното обслужване.

Коментар