Стъклен таван за женската кариера в технологиите

Много се говори и пише за ролята на пола в задълбочаващата се пропаст в ИТ уменията. Скорошно проучване разкри, че като цяло жените в ИТ са с положителна нагласа за техните кариери.
Проучването, проведено от портала за кариерно развитие и създаване на професионални контакти womenintechnology.co.uk разкри, че първите три най-положителни аспекти за жените, заети в ИТ индустрията, са темповете на промяна, работата с най-нови технологии и възможностите, които тази професия предлага.
Една от участничките в анкетата каза: “Харесва ми да бъда в първите редици на разработването на нещо ново и да чувствам, че правя нещо различно, което ще се отрази на много хора”. Друга коментира: “Аз повлиявам на хора, фокусирани върху технологията, които може би не виждат по-леката или по-съзидателната страна на процеса”.
От анкетираните 167 жени, една дори е посочила доста чудатото предимство на “празните дамски тоалетни по време на технически конференции”.
Стъкленият таван
В същото време има признаци, че за жените, които се стремят да се изкачват по стълбичката в йерархията на компанията, стъкленият таван все още съществува. Макар и невидим, той е осезаем за онези, които смятат да напреднат в службата. Около две трети (58%) от участничките вярват, че жените по-трудно успяват да направят кариера в ИТ. Над половината (55%) смятат, че те печелят толкова, колкото техните колеги -мъже, които имат подобна роля и положение в компанията.
Има и доста крайни отговори. Някои жени твърдят, че към тях се прилагат много по-високи стандарти, отколкото към мъжете. Една от тях казва:”Това, което за един мъж се счита за “невероятно” умение, за една жена се приема като “нещо, което се очаква от нея” и “нищо особено”.
Този стремеж за върхови постижения също се разпростира и върху баланса работа-живот на жените. Близо една трета от анкетираните казват, че не могат да си позволят да вземат продължителна отпуска за почивка или по майчинство.
Тези гледни точки и мнения не са нищо ново. Те изглеждат като ехо от изводите, направени от третото годишно изследване на схващанията за еднакво плащане, публикувано през ноември 2008 год.
Доклад на национален форум за умения и квалификация в Англия, публикуван в началото на февруари тази година, призова индустрията да намери нови начини да поощри младите жени и да ги привлече към науката, техническите и ИТ професии, за да се запълни съществуващата в момента в страната пропаст в ИТ уменията.
Сю Чармън-Андерсън, бивш изпълнителен директор на групата за отворени права и социален софтуерен консултант, подчертава, че проблемите, описани в доклада от проучването, са добре известни.
Колкото по-навътре навлизам в технологичната обстановка, толкова повече ме учудва колко малко жени присъстват на технически конференции и колко малко жени заемат високи постове в ИТ”, каза тя.
Друго проучване, поръчано миналата пролет от Research in Motion (RIM), учредител на наградите BlackBerry за жени и технологии, подкрепя наблюденията на Чармън-Андерсън.
Въпреки че повечето момичета на възраст от 11 до 16 години смятат, че технологията е супер, проучването на RIM показва, че само 28% от тях мислят за кариера, свързана с ИТ. При момчетата тази цифра е 52%.
Време е за някои ролеви модели
Въпреки че има доста успели и признати дами в ИТ, все още моделите за роли на жени в ИТ са малко.
Чармън-Андерсън казва: “Аз не съм за позитивна дискриминация, просто смятам, че ние трябва да покажем на хората, че вече има положителни ролеви женски модели и да ги запознаем с техните качества”. За тази цел тя предлага 24 май 2009 год. да бъде международен ден за блогинг, който да привлече вниманието към жени с постижения в областта на технологиите.
Скорошно проучване, направено от психоложката Пенелопе Локууд, разкри, че жените имат по-голяма нужда да виждат женски ролеви модели, отколкото мъжете се нуждаят от мъжки ролеви модели. “Ако жените имат нужда от женски ролеви модели, мисля, че е добра идея жени да се съберат и да посочат жените в технологиите, които ние търсим”, каза тя.
Нека създадем нови ролеви модели и да сме сигурни, че винаги, когато възникне въпросът “Кои са жените-лидерки в технологиите?”, ние ще имаме готов списък с кандидати”, предлага Локууд.
Маги Бери, директор на womenintechnology.co.uk, подкрепя този подход. “Това е предизвикателство, което няма да се реши за няколко дни, но работата, която вършим и събитията, които провеждаме, помагат на жените да получат уменията и знанията, от които се нуждаят, за да преодолеят някои от проблемите и да преодолеят този стъклен таван”.

Коментар