Трафикът от P2P мрежите забавя ръст

P2P трафикът продължава да заема лъвския дял от целия уеб трафик във всички региони на света, сочат данните от проучване на немската фирма за инспектиращ хардуер ipoque.
Използването на протокола обаче расте с по-ниски темпове, отколкото интернет трафикът като цяло. BitTorrent продължава да е лидер, следван на голяма дистанция от eDonkey.
Използването на услуги за поточно видео, особено на тези, които разчитат на флаш видео, се увеличава. Голямото изключение тук е Близкият изток, където разнообразните флаш сайтове се считат за негодни за ползване от населението, а  достъпът до много от тях е блокиран.
Същевременно нараства и трафикът от игри и споделяне на софтуерни приложения. Ръстът при игрите е довел до намаляване на дела на порното. Споделянето на музика е обсебено от eDonkey.
ipoque работи с интернет доставчици и институции, които имат инсталирано оборудване за следене на трафика. Макар и данните на компанията да не са всеобхватни, те в голяма степен разкриват тенденциите в уеб трафика, като например забавянето на растежа при P2P.

Коментар