Коботите вече не са сценарий от бъдещето

Колаборативният робот UR5e от години намира приложение в работата на компании в България (източник: Universal Robots)

UR5е – колаборативният робот от семейството e-Series на Universal Robots, познат още като кобот, влезе в ролята на барман и изненада аудиторията на „MachTech & InnoTech Expo 2019“ в Интер Експо Център със свежи и вкусни коктейли, забъркани от самия него.

Коботите вече не са сценарий от бъдещето. Те са тук, за да помагат в монотонната и еднообразна работа на големи и малки компании, а също така да направят изпълнението на ежедневните задачи на хората по-бързо и по-ефективно.

Колаборативният UR5e, или на галено наричан кобот, е представител на роботите e-Series (символът „е“ идва от думата „еволюция“), които вече от години намират приложение в работата на множество компании в България.

Коботите от e-Series комбинират предимства като продуктивност, надеждност и приспособимост и се вписват в концепцията Индустрия 4.0. Те извеждат автоматизацията чрез роботика отвъд това, което можем да правим днес.

Защо хората да работят така, сякаш са машини, след като коботът може да ги отмени (източник: Universal Robots)

Основният стремеж на Индустрия 4.0 е производствените и свързаните с тях индустрии да станат по-ефективни, бързи и ориентирани към потребителите, което се явява много повече от просто една автоматизация и оптимизиране на процесите.

Всеки ден хиляди работници пристигат в заводите, за да заемат своето място на производствената линия, където те, подобно на добре смазани машини, изпълняват своите задачи. Едни и същи движения – отново и отново.

Но защо хората да работят така, сякаш са машини – това дори не е здравословно, вместо да се насърчи тяхното творчество и потенциал. От малък бизнес до международен конгломерат – коботите могат да осигурят ръст на бизнеса, бърза възвръщаемост и безопасни условия на труд.

Коментар