Пет финтех тенденции, които променят разплащанията

Финансовите технологии ни помагат да променим света, да го направим по-удобен и лесен за живеене (снимка: CCO Public Domain)

Инвестициите във финтех (финансовите технологии) продължават да растат с висока скорост. Те са все по-вълнуващи, все по-удобни и изумителни. Ето поглед към тенденциите, които променят разплащанията в глобален мащаб.

Изкуствен интелект за гласови услуги

Изкуственият интелект (AI) ще продължи да доминира във финтеха по нови начини. Все по-често ще виждаме как бизнесът използва тази технология за разработване на нови търговски интерфейси, като броят на компаниите, които я търсят за гласови услуги, се увеличава.

Потребителите стават все по-спокойни, когато използват дигитални асистенти, а някои вече са лесно достъпни за употреба и у дома. Кол центровете са повече от ярък пример за това.

Гласови асистенти също се разработват, за да се справят с банковите функции. Това позволява на клиентите да започнат разговори за услуги, които включват изчисляване на сумите на ипотечните кредити, планиране на бъдещи спестявания, информация за последните актуализации на финансовия пазар и търсене на близки клонове или пък банкомати.

Текстовите интерфейси все още са критично важни

Текстът все още е от ключово значение за повечето клиенти и именно тук се развива разговорната търговия. Миналата година Kasisto, компанията, която създаде KAI Banking, платформата за разговорен изкуствен интелект, си партнира с Mastercard, за да стартира виртуални асистенти и интелигентни ботове за различни услуги, започвайки с 1 милиард потребители на Facebook. Клиентите имат достъп до своите акаунти с виртуален бот и задават всякакви въпроси, включително за анализ на разходите, проверка на баланса и история на покупките.

Крайният резултат е лесно, естествено, разговорно взаимодействие с банковата ви сметка, където резултатите при въпроси като „колко пари изхарчих за кафе тази седмица“ могат бързо да бъдат определени количествено.

Сътрудничеството е новата иновация

Тъй като големите банки оказват натиск върху иновациите, а стартиращите фирми се борят да привличат нови клиенти, сътрудничеството между тях е печелившо и за двете.

В почти всички сектори сътрудничеството се очертава като най-важният начин за бързо предоставяне на нови технологии, ориентирани към клиентите. Очакванията са повече фирми по света да осъзнаят това и те по всяка вероятност ще го направят.

Блокчейн: отвъд биткойна

Много популярната вече технология, върху която се изграждат биткойн и други криптовалути, е именно блокчейнът. Благодарение на нея, можем да записваме плащания или други транзакции между две страни по бърз и проверим и постоянен начин.

Потенциалът й е меко казано огромен, така че интересът и инвестициите в нея ще растат все повече и все повече през следващите години. Много компании започнаха да разгръщат пилотни програми в различни индустрии, базирани на блокчейна – всичко от финансови услуги до здравеопазване и дори корабоплаване.

Още през 2017 година няколко банки в Азия успешно проведоха пилотен тест, при който технологията беше използвана за трансфер на трансгранични средства в рамките на няколко секунди между Тайланд и Сингапур. Банката Ayudhya играе важна роля в този проект, а ръководителят й обяснява, че този вид транзакция спомага за увеличаване на финансовата ликвидност на дъщерните дружества, допринасяйки с по-голяма гъвкавост и ефективност.

Без съмнение ще видим, че използването на блокчейн ще продължи да нараства в бъдеще.

Финансово включване

Докато светът е обсебен от традиционните финансови центрове – Сингапур, Лондон и Сан Франциско – вече има нови развиващи се пазари, където се случват някои удивителни неща. Именно защото финансовите технологии могат бързо и лесно да се адаптират към класическите пазари.

Освен това друга отчетлива (и бонус) тенденция е, че всички финансови услуги вече преминават в онлайн среда, включително и кредитирането. Това се доказва от лесния като детска игра начин, по който можете да получите бързи онлайн кредити от CreDirect.

Едно нещо е сигурно – компаниите по цялото земно кълбо трябва да останат отворени за промени, за да процъфтяват. Финансовите технологии ни помагат да променим света, да го направим по-удобен и лесен за живеене. И това тепърва ще се случва.